Wat zijn infoborden?

Infoborden vindt je vaak in openbare ruimtes, maar wat is het nu eigenlijk? Pressart legt je door middel van dit blogartikel exact uit wat infoborden zijn, het nut van informatieborden en waarom infoborden in de praktijk gebruikt worden.

Wat zijn infoborden?

Infoborden zijn een communicatiemiddel dat gebruikt wordt op specifieke informatie met mensen te delen. Doordat het infobord specifieke informatie afbeeld, ben je in staat om voorbijgangers over een bepaald onderwerp te informeren of te vermaken. Er staat bijvoorbeeld een route voor bezoekers aangegeven of informatie over een object waar het informatiepaneel bij staat. Op deze manier kan je bezoekers wegwijs maken in de omgeving.

Een aantal bekende voorbeelden van infoborden zijn:

  • Het infobord in de dierentuin met meer informatie over het dier
  • Het infobord in een museum dat meer over het kunstwerk verteld
  • Op het centraal station en vliegveld staan infoborden met de details van ieder vertrek

Het effect van infoborden

Het inzetten van infoborden gaat om meer dan alleen het informeren van bezoekers. Door het plaatsen van een infobord voorzie je bezoekers namelijk niet alleen van informatie, maar heb je ook de mogelijkheid om mensen tijdens zijn of haar verblijf te sturen. Je kunt bijvoorbeeld een route voor de bezoekers uitstippelen waarmee ze langs een restaurant komen. Op deze manier zorgt een infobord voor duidelijkheid en vermaak bij de bezoeker, maar verdient het infobord de investering uiteindelijk ook zelfstandig terug.

Bovendien, worden infoborden in de praktijk ook gebruikt om onder andere gedrags- of huisregels met de bezoekers te delen. Op deze manier zorg je voorafgaand aan het bezoek dat de bezoeker weet wat hij of zij wel of beter niet kan doen. Dit resulteert naar een prettige omgeving voor zowel bezoekers als voor het personeel/beheerder.
Informatieborden voor bedrijven - architechten - vormgeversAfbeelding: Educatieve infoborden geplaatst bij dierentuin Artis

Interactieve infoborden

Tegenwoordig zien we steeds meer ontwikkelingen in de mogelijkheid om infoborden interactie met de bezoeker te laten hebben. Op de bovenstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld een educatief infobord dat Pressart bij de Amsterdamse dierentuin Artis heeft mogen plaatsen. Het infobord toont aan kinderen wat de lengte van zijn of haar armen zijn. Op deze manier maken ze op een leuke manier kennis met educatieve ontwikkeling.

Het ontwerp is niet het enige waarmee een infobord interactie met de bezoeker kan hebben. Tegenwoordig worden infoborden van bijvoorbeeld een QR-code voorzien. Deze QR-code kan de bezoeker op zijn of haar mobiele telefoon scannen en vervolgens verschijnt er meer informatie in de vorm van een video of geluidsfragment. Dit zorgt ervoor dat mensen nog gemakkelijker informatie kunnen inwinnen en dat zij ook een hele andere beleving tijdens het bezoek krijgen.

infoborden-en-informatieborden-voor-gemeente-provincie-stad-en-dorp-pressart

Infobord gratis aanvragen

Pressart is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van infoborden. Het gehele proces van het brainstormen tot de daadwerkelijke plaatsing van informatiepanelen kunnen wij voorzien. Daarom helpen we je ook graag bij het bedenken en de creatie van een infobord dat perfect op het idee of de situatie aansluit. Bekijk ons aanbod aan infoborden en ontdek exact welk informatiepaneel het beste bij u past of kom direct met ons in contact.


De succesformule voor openstellingsborden

Wanneer je van plan bent om openstellingsborden in de praktijk te gebruiken wil je dit natuurlijk wel zo effectief mogelijk inzetten. De succesformule van PressArt geeft praktische tips en inzage in waar je op moet letten bij het opstellen van een openstellingsbord zodat het eigendom beschermd wordt en jij als beheerder of eigenaar ook op juridisch vlak in je recht staat.

Download hier het gratis e-book en ontdek de succesformule voor het inzetten van terrein- & openstellingsborden.


e-book-openstellingsborden-downloaden-1000x1000


Over de schrijver
Lisa, is ons middelpunt in de digitale storm over buitencommunicatie en krasvaste infoborden. Een idee staat in no time op de site en voldoet aan alle grillen die het internet. Wat onze informatieborden en bewegwijzering buiten doen doet Lisa op onze site en dat is de beste communicatie middelen in het daglicht zetten voor ideale buitencommunicatie voor natuur, cultuur en recreatie.
Reactie plaatsen