pressart-ontvangt-duurzaamheidsprijs-wnf-mvo-triple-p

PressArt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO

PressArt is een van de winnaars van People Planet Profit van het Wereld Natuurfonds, Gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Revius Lyceum.

Het WNF/Wereld Natuurfonds heeft in samenwerking met Gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Revius Lyceum een prijs uitgereikt aan de winnaars van het Duurzaamheid Project. Alle deelnemende organisaties binnen de gemeente zijn twee keer geïnterviewd en werden beoordeeld op het Triple-P principe.

We zijn in de prijzen gevallen en zijn er zo blij mee! Het is een beloning op onze werkwijze. Het bleek toevallig te zijn, aangezien we ons nooit gefocust hebben op het Triple-P principe, maar na de interviews blijken we gewoon aan alle voorwaarden te voldoen.

We werken bijna altijd voor natuur-, cultuur-, en recreatieve organisaties en voor ons is het vanzelfsprekend dat we dat zo duurzaam mogelijk doen. Hoe we dat doen?

Duurzame Informatieborden

Toen we begonnen met dit werk maakten we met name gezeefdrukte borden, een andere mogelijkheid was er niet wanneer je een beetje kleurechte producten in het veld wilde zetten. Zeefdruktechnieken zijn niet echt de milieuvriendelijkste werkwijze aangezien je veel stappen hebt en met chemicaliën moet werken om de zeven weer schoon te krijgen. Zodra de printtechnieken het toelieten, hebben we geprinte infoborden geïntroduceerd voor alle borden van natuurmonumenten. Het was niet helemaal perfect en ook nog niet helemaal huisstijl kleur geel, maar met overtuigingskracht en creatieve oplossingen haalden we het rood uit het geel, zodat het acceptabel printwerk werd en er een enorme milieuvriendelijke sprong voorwaarts gedaan werd. Innovatie, veerkracht en creativiteit vonden gezamenlijk een oplossing. 

Van polyester naar houtvezel 

Jaren hebben we glasvezel verstrekte infoborden doorverkocht aan onze klanten, maar toen duidelijk werd dat de werknemers in de fabriek impotent werden van de polyester dampen en glasvezel nooit meer uit het milieu komt (ook niet na verbranding) zijn we op zoek gegaan naar alternatieven en hebben de PressArt-Plate-UV ontwikkeld. Een plaat gemaakt van houtvezels uit duurzaam beheerde bossen (PEFC keurmerk!). 

PressArt-Plate-UV

De PressArt-Plate-UV bestaat voor 70% uit houtvezels van duurzaam beheerde bossen. De vellen papier drenken we in harsen en daaraan voegen we de PVC vrije papierprint toe voorzien met de full-colour UV inkten en een UV bestendige toplaag. Gezamenlijk worden al die vellen tot een keiharde plaat geperst die perfect geschikt is voor infoborden. Deze platen zijn zo goed dat ze het predicaat Monkeyproof hebben gekregen na een monkeyproof-test in de Apenheul en het blijkt dat ze na 15 jaar nog steeds goed zijn op plaatsen waar ze het onderhevig zijn aan extreme weersinvloeden.

Toen we de PressArt-Plate-UV beschikbaar hadden gemaakt voor de markt zijn we gelijk naar PEFC Nederland gestapt en aan ze te kennen gegeven dat we dolgraag tegen een gereduceerd tarief al hun PEFC leden wilden voorzien van een PEFC lidmaatschap bordje. Vanaf toen geen milieuverontreinigde bordjes meer bij PEFC Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Engeland, maar de PressArt-Plate-UV van PressArt.

PressArt levert al jaren PEFC gecertificeerde borden aan PEFC Nederland, Frankrijk, Zwitserland  en Engeland. Deze komen te hangen bij de voordeur van alle houtverwerkende PEFC leden.

Ontwikkeling 100% renewable infobord PressArt BioPlate

Inmiddels hebben we ook de PressArt-BioPlate beschikbaar gemaakt voor de buitencommunicatie markt en dat is zelfs voor 100% gemaakt van de natuur. Deze plaat is gemaakt van PLA, een plastic dat gemaakt wordt van mais of suikerriet. Voor de stevigheid wordt daar dan hennep aan toegevoegd en voor de vinylprint is er de mogelijkheid dat we die van PVC vrij materiaal leveren. 

Voor de PR is dit een geweldig product want BioPlate en het logo doet vermoeden dat je helemaal goed bezig bent, maar wij zijn nog niet echt gelukkig. In de praktijk komt het er namelijk op neer dan de PLA uit Amerika of Thailand komt en in onze opinie ben je dan niet goed bezig. Maisteelt is een discutabele teelt al beseffende dat het veel drijfmest, bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig heeft en dat het uit Amerika of Thailand naar Nederland moet worden getransporteerd is natuurlijk ook niet echt C02 vriendelijk. Hennepteelt daarentegen heeft eigenlijk alleen maar voordelen.

Hieronder wat meer duidelijkheid over PLA: 


Ons advies betreffende BioPlate?

Nu we het er toch over hebben... Op dit moment vinden wij het wijs om nog niet teveel BioPlate infoborden in het veld te zetten, aangezien er nog gewerkt wordt met vinylprints op de plaat. BioPlate is geschikt voor plekken waar je niet teveel vandalisme verwacht en waarbij het infobord inhoudelijk binnen 5-8 jaar vervangen zou moeten worden. Je moet dan denken aan informatiepanelen, infokastjes en de meer tijdelijke bebording. 

BioPlate zouden wij zeker niet adviseren voor: bestemmingsborden, terrein-, verbods- en regelgevende bebording en ook niet voor handwijzers, routeborden, parkeerborden. Dit omdat dat soort borden inhoudelijk heel lang mee kunnen gaan en je dan beter voor PressArt-Plate-UV kunt kiezen, ook al is dat niet renewable (BioPlate ook maar 1x en kun je CO2 technisch gezien beter industrieel composteren).

50% van onze energie op kantoor komt van zonnepanelen en windmolens. Daarnaast staat de thermostaat standaard op 18 graden, halen we altijd op de fiets onze boodschappen en hebben we geen bedrijfsauto's. Verder mag iedereen vanuit huis werken, zodat reiskosten tot een minimum worden beperkt en wanneer we dan toch een auto nodig hebben dan is dat een privé auto of huren we er een van Snappcar. 

Natuurlijk wordt al het afval gescheiden ingeleverd, staat onze printer alleen aan wanneer het nodig is (en heeft de producent ervan een EcoVadis Platinum certificaat). Daarbij voldoet het aan eisen op o.a. milieu, mensenrechten en duurzame inkoop. 

Op het hoofdkantoor gaat eigenlijk alles gaat digitaal en sturen we alleen post als het gaat om het versturen van een sample van een van onze materialen. 

Verder drinken we op het hoofdkantoor maar een keer in de week koffie om onze impact tot een minimum te beperken, maar bieden we het ons bezoek wel aan en dan wel duurzame koffie van littleroastery.nl uit Amersfoort die de bestelling op de fiets met vrijwillige fietskoeriers komt brengen. 

Onze werkplaats zit in het midden van Nederland (Lelystad) zodat transport afstanden tot een minimum beperkt worden, verzamelen we orders, zodat de transporteur maar een keer hoeft te laden en hebben we onze plaatsingsploegen over heel Nederland en België verspreid zitten, zodat ze altijd lokaal kunnen werken. 

Onze kerstpakketten bevatten 12 natuurlijke producten die voldoen aan de strenge richtlijnen van Ralph Moorman en Juglen Zwaan van ahealthylife.nl en wij sturen die geregeld ook naar een paar van onze leveranciers die ons zo goed ondersteunen. 

Het spreekt voor zich dat we bij onze productontwikkeling en inkopen rekening houden met het milieu en vandaar ook dat we alleen hout aanschaffen uit duurzaam beheerde bossen en gebruikmaken van Europese hard houtsoorten, zodat verduurzaming verder overbodig is en frames extreem lang blijven staan. Onze stalen frames worden niet verzonken maar daarvoor gebruiken we een speciale poedercoattechniek, zodat het toch zeer lang goed blijft. De milieuvriendelijkste oplossing is gewoon geen poedercoating te gebruiken en vandaar dat 80% van onze metalen onderdelen een dusdanige legering hebben dat poedercoating niet nodig is. Het is gewoon een kwestie van goed nadenken en je klanten overtuigen om te investeren in lange termijn. 

Folders en tijdschriften worden gedrukt op PEFC of FSC papier en bij de 10 jaar dat we het tijdschrift Mijn Landschap van het Utrecht Landschap hebben gemaakt, hebben we een oplossing verzonnen waar de plastic hoes volledig overbodig is geworden. Dit is nu standaard geworden voor alle natuurorganisaties. 

Wij hebben zo goed als geen voorraden en kopen alleen iets in wanneer het al verkocht is, waardoor er bijna geen afval is. 

80% van onze producties wordt verzameld waardoor en een enorme besparing is op transport. Alleen wanneer het echt noodzakelijk is, leveren we snel aangezien dat altijd gepaard gaat met meer verontreiniging.   

Onze creativiteit en relaties stellen we graag ter beschikking aan velen goede doelen, stichtingen zoals het Oogfonds Nederland en vele organisaties die op zoek zijn naar braille-oplossingen voor buiten.  Daarnaast geven we heel veel organisaties met een zinvol natuurdoel korting op producten of hanteren we een bescheiden budget voor uitvoering.  Dat zijn de afgelopen jaren organisaties geweest zoals Het Utrechts Landschap, Het Groninger Landschap, Land van Ons, Coöperatie Agrarische Natuurbeheer vereniging, The Great Bubble Barrier en stichting Schovenhorst.

MVO-sponsoring-utrechts-landschap-PressArt©  Min Landschap van het Utrechts Landschap wordt op FSC papier gedrukt en zonder plasticwikkel verzonden. Daarnaast hebben we 10 jaar het landschap gesponsord met meerdere projecten en creaties.  

Daarnaast zoeken we samenwerking met groene organisaties voor het creëren van standaard educatief buiten meubilair zoals de Schelpenschat, Goudhaantje en Lapland Uil en introduceren en vermarkten die naar organisaties waar dat zou moeten komen te staan. Je moet dan denken aan schooltuinen, strandtenten, bezoekerscentrums, restaurants en gemeenten.

Laplanduil roterende kubus insecten


Wat we ook veel doen, is educatieve objecten in onze vrije tijd verzinnen, schrijven en ontwerpen die we dan later schenken aan een goed doel wat daar goed bij past. Zo hebben we al een insectenpaal ontwikkeld, vlinder klepjes en een draaischijf over de levenscyclus van het lieveheersbeestje. Deze zijn allen gedoneerd aan Vereniging Dorpsbelangen Lutjegast (Lutjegast is een klein dorp met zeer betrokken inwoners die hard werken aan behoud van de leefbaarheid van de omgeving en al hun creativiteit en inventiviteit inzetten om dat te bereiken en daar zijn we zeer enthousiast over), zie ook https://www.facebook.com/DorpsbelangenLutjegast/

Bosuil klepje insecten mvo PressArtOeral Uil vraag antwoord klepje insecten mvo PressArt

Jaarlijks maken we meerdere herdenkingsborden bij begraafplaatsen of waar Poolse, Engelse & Canadese oorlogsvliegtuigen neergestort zijn. Wanneer de budgetten tekortschieten, helpen we waar dat gaat. Nooit door gratis producten te schenken, maar door altijd op een andere creatieve wijze tegemoet te komen aan de wens een infobord te plaatsen.

Ons werk is zeer gevarieerd en voor alle vraagstukken heb je specialisten nodig. Het goed inschatten van wat een klant wil en daar de juiste collega bij betrekken is enorm belangrijk voor een succesvol eindproduct. Wij investeren met name in langdurige samenwerking met partijen die weten waar ze het over hebben en een groen hart hebben voor mens, plant, dier en aarde en we hopen dit nog lang met plezier en enthousiasme te doen. Voor ons kan dat alleen wanneer je in beginsel uitgaat van een langdurige samenwerking met respect voor elkaar, elkaar de opdracht gunt en soms met wat meer, en soms met wat minder winst vooruit kunt. 

Reactie plaatsen