PressArt ontvangt duurzaamheidsprijs WNF People Planet Profit MVO.jpg

PressArt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO

PressArt ontvangt Duurzaamheidsprijs WNF

PressArt is een van de winnaars van People Planet Profit van het Wereld Natuurfonds, Gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Revius Lyceum.

Het WNF/Wereld Natuurfonds heeft in samenwerking met Gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Revius Lyceum een prijs uitgereikt aan de winnaars van het Duurzaamheid Project. Alle deelnemende organisaties binnen de gemeente zijn twee keer geïnterviewd en werden beoordeeld op het Triple-P principe.

We zijn in de prijzen gevallen en zijn er zo blij mee! Het is een beloning op onze werkwijze. Het bleek toevallig te zijn, aangezien we ons nooit gefocust hebben op het Triple-P principe, maar na de interviews blijken we gewoon aan alle voorwaarden te voldoen.

Hoe groen zijn wij? MVO Beleid

We werken bijna altijd voor natuur-, cultuur-, en recreatieve organisaties en voor ons is het vanzelfsprekend dat we dat zo duurzaam mogelijk doen. Hoe we dat doen?

Duurzame Informatieborden

Toen we begonnen met dit werk maakten we met name gezeefdrukte borden, een andere mogelijkheid was er niet wanneer je een beetje kleurechte producten in het veld wilde zetten. Zeefdruk technieken zijn niet echt de milieuvriendelijkste werkwijze, aangezien je veel stappen hebt en met chemicaliën moet werken om de zeven weer schoon te krijgen. Zodra de print technieken het toelieten, hebben we geprinte infoborden geïntroduceerd voor alle borden van Natuurmonumenten. Het was niet helemaal perfect en ook nog niet helemaal huisstijl kleur geel, maar met overtuigingskracht en creatieve oplossingen haalden we het rood uit het geel, zodat het acceptabel printwerk werd en er een enorme milieuvriendelijke sprong voorwaarts gedaan werd. Innovatie, veerkracht en creativiteit vonden gezamenlijk een oplossing.

Van polyester naar houtvezel

Jaren hebben we glasvezel verstrekte infoborden verkocht aan onze klanten, maar toen duidelijk werd dat de werknemers in de fabriek impotent werden van de polyester dampen en glasvezel nooit meer uit het milieu gaat (ook niet na verbranding) zijn we op zoek gegaan naar alternatieven en hebben de PressArt-Plate-UV ontwikkeld. Een plaat gemaakt van houtvezels uit duurzaam beheerde bossen (PEFC keurmerk!).

PressArt-Plate-UV

De PressArt-Plate-UV is een innovatief product dat bestaat uit 65% houtvezels, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, gecombineerd met op water gebaseerde harsen. Voor de afdrukken gebruiken we eveneens op water gebaseerde inkten. We dompelen papieren vellen onder in de harsen en voegen er een PVC-vrije papierprint aan toe die is voorzien van full-colour UV-inkten en een UV-bestendige toplaag. Deze samengestelde vellen worden vervolgens samengeperst tot een harde plaat, ideaal voor infoborden.

Onze platen zijn uitvoerig getest en hebben de strenge 'Monkeyproof'-test in de Apenheul doorstaan. Ze zijn zo robuust dat ze na 15 jaar nog in uitstekende staat verkeren, zelfs op locaties met extreme weersinvloeden.

Bij de introductie van de PressArt-Plate-UV op de markt, namen we onmiddellijk contact op met PEFC Nederland. We boden aan om hun leden tegen een gereduceerd tarief te voorzien van PEFC-lidmaatschapsbordjes, vervaardigd uit ons duurzaam materiaal. Sindsdien zijn er geen milieuvervuilende bordjes meer bij PEFC Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Engeland, maar worden de PressArt-Plate-UV-platen van PressArt gebruikt. Vraag een gratis Sample in de vorm van een IPhone aan en test het gewoon zelf dan kom je er achter dat dit HET materiaal voor infoborden is en vanaf nu weet je dat het ook milieutechnisch helemaal okey is.

PressArt levert al jaren PEFC gecertificeerde borden aan PEFC Nederland, Frankrijk, Zwitserland  en Engeland. Deze komen te hangen bij de voordeur van alle houtverwerkende PEFC leden.

PressArt Rize

Op dit moment kunnen we een 100% biologisch informatiebord leveren die je ook voor 100% weer kunt hergebruiken en waar geen grondstoffen op olie in zitten.

Op kantoor

50% Van onze energie op kantoor komt van zonnepanelen en windmolens. Daarnaast staat de thermostaat standaard op 18 graden, halen we altijd op de fiets onze boodschappen en hebben we geen bedrijfsauto's. Verder mag iedereen vanuit huis werken, zodat reiskosten tot een minimum worden beperkt en wanneer we dan toch een auto nodig hebben dan is dat een privé auto of huren we er een van Snappcar.

Natuurlijk wordt al het afval gescheiden ingeleverd en staat onze printer alleen aan wanneer het nodig is.

Op het hoofdkantoor en onze werkplaats gaat eigenlijk alles gaat digitaal en sturen we alleen post als het gaat om het versturen van een sample van een van onze materialen.

Verder drinken we op het hoofdkantoor maar een keer in de week koffie om onze impact tot een minimum te beperken, maar bieden we het ons bezoek wel aan en dan wel duurzame koffie van littleroastery.nl uit Amersfoort die de bestelling op de fiets met vrijwillige fietskoeriers komt brengen. Je bent welkom voor een bakkie verantwoorde koffie en havermelk.

Onze werkplaats zit in het midden van Nederland (Lelystad) zodat transportafstanden tot een minimum beperkt worden. We verzamelen orders zoveel mogelijk, zodat de transporteur maar een keer hoeft te laden en we hebben onze plaatsingsploegen over heel Nederland en België verspreid zitten, zodat ze altijd lokaal kunnen werken.

Op onze houtwerkplaats

Onze houtwerkplaats in Flevoland  is een sociale onderneming die bijdraagt aan de totstandkoming van de inclusieve arbeidsmarkt in haar regio. Een inclusieve arbeidsmarkt is een arbeidsmarkt waarin iedereen meedoet, met of zonder beperking. De sociale onderneming biedt een infrastructuur waarbinnen medewerkers naar maximaal vermogen kunnen deelnemen in arbeid.

Mensen laten werken binnen maatschappelijk nuttige activiteiten gecombineerd met scholing vormen een volwaardig re-integratietraject. Het opdoen van werkervaring is belangrijk, maar zeker ook de mogelijkheid om elke dag samen te werken.

Onze houtwerkplaats kan ook ingezet worden voor het plaatsen van infoborden door bijna geheel Nederland en wanneer het bestek voor een aanbesteding om een SROI verplichting vraagt, kunnen wij daaraan voldoen.

Duurzaamheid rondom mensen, planeet en winstgevendheid

Onze kerstpakketten bevatten 12 natuurlijke producten die voldoen aan de strenge richtlijnen van Ralph Moorman en Juglen Zwaan van ahealthylife.nl en wij sturen die geregeld ook naar een paar van onze leveranciers die ons zo goed ondersteunen.

Het spreekt voor zich dat we bij onze productontwikkeling en inkopen rekening houden met het milieu en vandaar ook dat we alleen hout aanschaffen uit duurzaam beheerde bossen en gebruikmaken van Europese hard houtsoorten, zodat verduurzaming verder overbodig is en frames extreem lang blijven staan.

Onze stalen frames worden niet verzonken maar daarvoor gebruiken we een speciale poedercoat techniek, zodat het toch zeer lang goed blijft. De milieuvriendelijkste oplossing is gewoon geen poedercoating gebruiken en vandaar dat 80% van onze metalen onderdelen een dusdanige legering hebben dat poedercoating niet nodig is. Het is gewoon een kwestie van goed nadenken en je klanten overtuigen om te investeren in lange termijn.

Folders en tijdschriften worden gedrukt op PEFC of FSC papier en bij de 10 jaar dat we het tijdschrift Mijn Landschap van het Utrecht Landschap hebben gemaakt, hebben we een oplossing verzonnen waar de plastic hoes volledig overbodig is geworden. Dit is nu standaard geworden voor alle bijna alle natuurorganisaties.

Wij hebben zo goed als geen voorraden en kopen alleen iets in wanneer het al verkocht is, waardoor er bijna geen afval is.

80% van onze producties wordt verzameld, waardoor en een enorme besparing is op transport. Alleen wanneer het echt noodzakelijk is, leveren we snel aangezien dat altijd gepaard gaat met meer verontreiniging.

Sponsoring van Cultuur en Natuur

Onze creativiteit en relaties stellen we graag ter beschikking aan velen goede doelen, stichtingen zoals het Oogfonds Nederland en vele organisaties die op zoek zijn naar braille-oplossingen voor buiten.  Daarnaast geven we heel veel organisaties met een zinvol natuurdoel korting op producten of hanteren we een bescheiden budget voor uitvoering.  Dat zijn de afgelopen jaren organisaties geweest zoals Het Utrechts Landschap, Het Groninger Landschap, Land van Ons, Coöperatie Agrarische Natuurbeheer vereniging, The Great Bubble Barrier en Stichting Schovenhorst en vele kleine vrijwilligersorganisaties die voedselbossen opzetten of een ander groen initiatief ondernemen.

MVO-sponsoring-utrechts-landschap-PressArt©  Mijn Utrechts Landschap van het Utrechts Landschap wordt op FSC papier gedrukt en zonder plasticwikkel verzonden. Daarnaast hebben we 10 jaar het landschap gesponsord met meerdere projecten en creaties.  

Educatieve productontwikkeling

Ook zoeken we samenwerking met groene organisaties voor het creëren van standaard educatief buitenmeubilair, zoals de Schelpenschat, Goudhaantje en de Lapland Uil en introduceren en vermarkten die naar organisaties waar dat zou moeten komen te staan. Je moet dan denken aan schooltuinen, strandtenten, bezoekerscentrums, restaurants en gemeenten.
Wat we ook veel doen, is educatieve objecten in onze vrije tijd verzinnen, schrijven en ontwerpen die we dan later schenken aan een goed doel wat daar goed bij past. Zo hebben we al een insectenpaal ontwikkeld, vlinderklepjes en een draaischijf over de levenscyclus van het lieveheersbeestje. Deze zijn allen gedoneerd aan Vereniging Dorpsbelangen Lutjegast (Lutjegast is een klein dorp met zeer betrokken inwoners die hard werken aan behoud van de leefbaarheid van de omgeving en al hun creativiteit en inventiviteit inzetten om dat te bereiken en daar zijn we zeer enthousiast over), zie ook de facebook pagina van DrpsbelangenLutjegast.

Bosuil klepje insecten mvo PressArtOeral Uil vraag antwoord klepje insecten mvo PressArt

Jaarlijks maken we meerdere herdenkingsborden bij begraafplaatsen of waar Poolse, Engelse en Canadese oorlogsvliegtuigen zijn neergestort. Wanneer de budgetten tekortschieten, helpen we waar dat gaat. Nooit door gratis producten te schenken, maar door altijd op een andere creatieve wijze tegemoet te komen aan de wens een infobord te plaatsen.

Trouw aan je leveranciers

Ons werk is zeer gevarieerd en voor alle vraagstukken heb je specialisten nodig. Het goed inschatten van wat een klant wil en daar de juiste collega bij betrekken is enorm belangrijk voor een succesvol eindproduct. Wij investeren met name in langdurige samenwerking met partijen die weten waar ze het over hebben en een groen hart hebben voor mens, plant, dier en aarde en we hopen dit nog lang met plezier en enthousiasme te doen. Voor ons kan dat alleen wanneer je in beginsel uitgaat van een langdurige samenwerking met respect voor elkaar, elkaar de opdracht gunt en soms met wat meer, en soms met wat minder winst vooruit kunt.

Ideeën

Mocht je nog aanvullingen vinden hoe we nog beter kunnen worden, stuur dan even een mail met je suggestie dan gaan we er zeker naar op zoek. Zo zijn we zelf nog op zoek naar een goede pallet transporteur die alles klimaatneutraal kan verzenden. Met onze kleine pakketjes gaat dat inmiddels goed, maar voor de grote pallets zoeken we nog een oplossing.

Reactie plaatsen