Regelgevende bebording
22 september 2021 
2 min. leestijd

Regelgevende bebording

Regelgevende bebording zijn openstellingsborden die de gedragsregels van een natuurgebied of particulier eigendom kenbaar aan de bezoekers maken.  Door middel van regelgevende bebording zorg je als beheerder of eigenaar van het terrein dat je met een heldere en duidelijke boodschap aan de bezoekers kenbaar maakt wat de voorwaarden zijn om het terrein te betreden. Hierdoor weet de bezoeker direct welke gebieden wel of niet voor hen opgesteld zijn, maar ook aan welke huishoudelijke voorwaarden zij zichzelf dienen te houden.

Wanneer maak je gebruik van regelgevende bebording?

Putter 1150 informatiebord en panelenRegelgevende bebording wordt vaak voor natuurgebieden en particulier eigendom gebruikt. Het wordt ingezet om een bepaald gebied te handhaven voor bezoekers en wordt vaak bij iedere ingang geplaatst. Regelgevende bebording geeft namelijk aan dat een gebied opengesteld is, maar het geeft ook informatie waar de bezoekers zichzelf moeten behouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tijden waarop het gebied opengesteld is en gedragsregels. Op deze manier wordt de bezoeker direct bij toegang geïnformeerd en kan iedereen een fijn bezoek beleven, zonder dat de beheerder of eigenaar van het gebied er last van heeft.

Je herkent de regelgevende bebording vaak aan een donker groen kleur met daarop de tekst “Opengesteld Particulier Eigendom”. Het bord geeft aan dat het pad of weg voor bezoekers te betreden is, zodat zij weten dat ze op een verantwoorde plek het gebied betreden en minder kans hebben om te verdwalen. Bovendien, geeft het de beheerder of eigenaar van het gebied de mogelijkheid om bepaalde gebieden voor bezoekers af te schermen.

Het ontwerpen van een openstellingsbord

Wanneer je van plan bent om regelgevende bebording voor jouw eigendom in te zetten is het goed om voorafgaand te weten welke boodschap je met de bezoekers wilt mededelen. Het is namelijk belangrijk dat de boodschap helder en duidelijk op de bezoekers overkomt. Indien van toepassing is het ook goed om gedragsregels voor het bezoek op te stellen, zodat je (indien nodig) hierop mensen kunt aanspreken.

Wanneer de boodschap geformuleerd is, is het tijd om na te gaan denken over de plaatsing en het ontwerp. Hiervoor kun je contact opnemen met PressArt, zodat we gezamenlijk de mogelijkheden en situatie kunnen bespreken. PressArt zorgt ervoor dat uw idee omgezet wordt naar een ontwerp en de regelgevende bebording uiteindelijk naar wens geplaatst worden.


Download e-book regelgevende bebording

Om je op gang te helpen met regelgevende bebording hebben we een e-book geschreven dat je bij ons op de site ook kunt downloaden. 

Je leert dan iets over het toepassen van de huisstijl, je letterformaat het gebruik van tekst en beeld en het beste materiaal voor regelgevende bebording. Daarnaast brengen we je naar een plek op de site waar je ze direct kunt bestellen met of zonder frame alles is mogelijk.

e-book-openstellingsborden-downloaden-1000x1000

Synoniemen voor regelgevende bebording

Het is best wel een beetje verwarrend maar er zijn vele alternatieve namen voor regelgevende bebording die door iedereen door elkaar gebruikt worden ik zet ze even op een rij: 

  • Terreinbordje
  • Openstellingsbord
  • Handhavingsbord
  • Gebodsborden
    Mocht je er nog meer weten laat het me vooral weten. Welke naam gebruiken jullie? 


Over de schrijver
Lisa, is ons middelpunt in de digitale storm over buitencommunicatie en krasvaste infoborden. Een idee staat in no time op de site en voldoet aan alle grillen die het internet. Wat onze informatieborden en bewegwijzering buiten doen doet Lisa op onze site en dat is de beste communicatie middelen in het daglicht zetten voor ideale buitencommunicatie voor natuur, cultuur en recreatie.
Reactie plaatsen