Handhavingsborden
22 september 2021 
2 min. leestijd

Handhavingsborden

Handhavingsborden zijn borden met een heldere en duidelijke boodschap, waarmee er aangegeven wordt wat de gedragsregels in een bepaald gebied zijn. Op deze manier zorg je ervoor dat bezoekers welkom geheten worden en zien zij ook wanneer het gebied niet voor hen toegankelijk is. Zo, kan er bijvoorbeeld aangegeven worden dat een gebied uitsluitend tussen zonsopkomst en zonsondergang opengesteld is. Door middel van handhavingsborden heb je dus de mogelijkheid om het gebied te beschermen en te handhaven.

Handhavingsborden in de praktijk

handhavingsborden-vlinderbordje-openstellingsbord-bosgroepenIn de praktijk worden handhavingsborden voornamelijk ingezet bij natuurgebieden of bij particulier eigendom. Dit zijn vaak beschermde gebieden waar gedragsregels plaats vinden. Het gebruik maken van handhavingsborden of openstellingsborden is hierin cruciaal om eenvoudig en effectief een duidelijke boodschap mee te delen aan bezoekers. Bezoekers passen zich hierop aan en op deze manier is het gebied een stuk gemakkelijker te handhaven.

Handhavingsborden worden voornamelijk aan het begin van wegen en paden neergezet. Op deze manier geeft men aan dat deze weg opengesteld voor bezoekers is en welke regels voor het bezoek gelden. Vroeger kon je handhavingsborden dan ook herkennen aan de vorm en de groene kleur die de borden hebben. Die noemden we dan vlinder bordjes en ze waren inhoudelijk verschillend van tekst. Tegenwoordig zijn dat soort borden achterhaald.  Handhavingborden worden vaak op een paal of naast een informatiebord geplaatst, waardoor het handhavingsbord direct voor de bezoeker opvalt.

Handhavingsborden ontwerpen

Wanneer je op zoek naar een handhavingsbord bent, is het goed om eerst stil te staan bij de boodschap die je met de bezoekers wilt delen. Dus welke gedragsregels gelden er en wanneer is het gebied wel of niet opengesteld voor bezoek. Vervolgens kan je stilstaan bij de vorm en de plaatsing van het bord. Het is verstandig om iedere ingang van het gebied te voorzien van een openstellingsbord. Zodat er geen onduidelijkheid kan ontstaan rondom het betreden van het terrein.

Het opstellen van een effectief handhavingsbord vergt inspanning, creativiteit en ervaring. Daarom helpt PressArt je graag mee met het ontwerpen van een handhavingsbord voor jouw situatie. Wij verdiepen ons in de situatie, de voorkeuren en komen met een vrijblijvend ontwerp.

Een ander woord voor handhavingsborden zijn openstellingsborden en laten we daar net een e-book-openstellingsborden-handhavingsborden over geschreven hebben die boordevol tips staan en voorbeelden van handhavingsborden, de te gebruiken materialen, het letter formaat en hoe om te gaan met logo's van andere organisaties of om te gaan met je eigen logo op handhavingsborden. Je kunt het beste even hier het e-book downloden zodat je een goed beeld krijgt en dan helpen we je stap voor stap naar de juiste opzet van je handhavingsborden.

Je kunt je op deze pagina aanmelden om het e-book openstellingborden te ontvangen


Over de schrijver
Lisa, is ons middelpunt in de digitale storm over buitencommunicatie en krasvaste infoborden. Een idee staat in no time op de site en voldoet aan alle grillen die het internet. Wat onze informatieborden en bewegwijzering buiten doen doet Lisa op onze site en dat is de beste communicatie middelen in het daglicht zetten voor ideale buitencommunicatie voor natuur, cultuur en recreatie.
Reactie plaatsen