Natuurlijk Spelen

Speelnatuur is het nieuwe Natuurlijk Spelen! Voor kinderen is Natuurlijk Spelen geweldig! Touwsjorren, mastlopen op de foto als een piraat, natuurlijk muziek maken gewoon lekker aanmodderen in de smurrie en spelen met water wie heeft het niet gedaan.

Ik ben een voorstander van meer natuurlijk spelen en zo moeilijk is het nou ook weer niet als je Speelnatuur wil maken.

Er zijn nou eenmaal 50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e! Toch? Bijna alles wat je moet weten over Natuurlijk Spelen vind je hier.

Waarom is Natuurlijk Spelen noodzakelijk voor kinderen?

De beste die deze vraag kan beantwoorden is Richard Louv die het boek geschreven heeft Last Child in the Woods dat inmiddels ook als Nederlands boek verschenen is als: Het laatste kind in het bos  

Richard Louv spreekt over de noodzaak van nieuwe manieren om verbinding te maken met de natuur. Louv heeft het over het groot aantal van geestelijke gezondheidsproblemen in onze samenleving die voorkomen zouden kunnen worden wanneer we voor onszelf een nieuwe natuurlijke toekomst scheppen en citeert Martin Luther King Jr over het creëren van een “natuur -rijke ” toekomst.  Deze video tot stand gekomen tijdens een interview met Dr. Marti Erickson bij de MPR Nieuws Top Coast Festival op 31 mei 2014 .

Waarom speelnatuur belangrijk is door kinderen (video)

 

Hoe maak je Speelnatuur

Hoe maak je speelnatuur, Hoe begin je met speelnatuur, Hoe ontwerp je het terrein, Hoe ziet een beheersbare speelnatuur er uit en hoe krijg je vrijwilligers en de omgeving betrokken zijn natuurlijke vragen die aan het begin van het ontwikkelen van speelnatuur gesteld worden.

Je hoeft dat gelukkig niet allemaal zelf uit te vinden aangezien dat allemaal in een boek ik samengevoegd genaamd: Speelnatuur in de stad hoe maak je dat?  

Hulp bij Speelnatuur ontwikkelen

Gelukkig ziet het bedrijfsleven ook in dat er vraag is naar Speelnatuur en spelen ze daar met hun aanbod op in. Wij kennen meerdere bedrijven waar wij goede ervaringen mee hebben bij het ontwikkelen van speelnatuur. Neem gerust contact op of vul even het offerte formulier in en vermeld waar je naar op zoek bent dan brengen we je graag in contact met bijvoorbeeld:

  • De projectleidster die accuraad een project oppakt, begeleid en realiseert tot het helemaal perfect is. Iemand die de begrijpt de bedrijven waar ze mee samenwerkt en is een echte doorpakker. Daarnaast kun je haar op locatie inhuren wat in sommige gevallen ook lekker werkt.
  • Voor het ontwikkelen van kinderlijk speelse grafische element. Een bureau dat veel ervaring heeft opgedaan met het ontwikkelen van speeltuinen en weet te communiceren met docenten, recreatieschappen en terreinbeheerders.
  • Een bedrijf dat in staat is op speelse wijze bruggen te bouwen, sloten te graven en mee kan denken in het aaleggen van de gekste hink stap sprong spelletjes. En wat je echt niet moet vergeten is dat het fijn samenwerken is met een bedrijf die op goed op de hoogte is van de vele veiligheidsregels die er zijn voor speeltuinen en haar leergeld al betaald heeft bij het inrichten van Speeltoestellen voor natuurlijke Speeltuinen.
  • Voor het ontwerpen, maken en Plaatsen van vandaalbestendige informatiepanelen en frames kun je natuurlijk bij ons terecht. Wij denken al jaren mee bij het maken van grafische krasvaste natuurlijke informatiepanelen en hebben er al vele in het veld staan. We helpen je graag verder en neem gerust contact op.

Download hier het Artikel over Speelnatuur uit Tuin- en Landschap

Speelnatuur waar we aan hebben samengewerkt

 
50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e

Zo leuk! Dat moet je gewoon weten!

1. In een boom klimmen

2. Van een heuvel rollen

4. Een hutje bouwen in het bos

5. Een steen over het water ketsen

6. Rennen in de rege

7. Vliegeren

8. Vissen met een net

8. Vissen met een net

9. Een appel van de boom eten

9. Een appel van de boom eten

10.Spelen met kastanjes

11.Sneeuwballen gooien

12.Schatgraven op het strand

13. Moddertaartjes bakken

 

12-natuurlijk-spelen-50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e.

13-natuurlijk-spelen-50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e. Zoeken naar insecten. Ga voor #12 met je vergrootglas op pad naar een insectenhotel. Je vindt deze luxe onderkomens in speelpolder …, … en … Wat zie jij allemaal?

11-natuurlijk-spelen-50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e.

#11 Touwslingeren als Tarzan aan een liaan. Heb je dat al eens gedaan? In Polderrijk hangt een touw voor je klaar. Zelf een touw aan een tak knopen en slingeren is nog spannender natuurlijk. Wel een sterke tak uitzoeken hoor!

10-natuurlijk-spelen-50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e.

#10 van onze moddervette lijst is wild zwemmen. Sloten genoeg in en rond de speelpolders. En wie weet vang je tijdens het zwemmen nog wel een visje voor het avondeten!

09-natuurlijk-spelen-50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e.

Trek je schoenen maar vast uit, want #9 van onze moddervette lijst staat voor je klaar! In de speelpolder mag je lekker op blote voeten lopen. Probeer eens verschillende plekjes. Hoe voelt de ondergrond?

01-natuurlijk-spelen-50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e.

08-natuurlijk-spelen-50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e.

Weet je wat echt moddervet is om te doen? Wolken kijken! Deze witte reuzen bestaan uit waterdruppeltjes en ijskristallen. En ze hebben soms de meest gekke vormen. Ga maar eens op je rug liggen en teken na wat je ziet!

 

07-natuurlijk-spelen-50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e.

Yes! Het is hoogste tijd voor activiteit nummer 7 van onze moddervette lijst. Weet je wat je echt gedaan moet hebben voor je 12e? Een vlot bouwen! Verzamel lange takken en bind ze aan elkaar met touw. Onder het vlot bind je een aantal flessen. Schip ahoy!

06-natuurlijk-spelen-50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e

Yes, #6 van onze moddervette lijst. Zelf planten en zaaien, zodat je kunt genieten van bloemen en blaadjes. Graven, spitten en harken hoort er ook bij. Ben je al lekker warm van alle inspanning?

05-natuurlijk-spelen-50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e.

Heb jij nummer 1 t/m 4 van de moddervette lijst al gedaan? Goed zo! Stort je dan nu op #5: een bootje maken. Gebruik takjes en andere materialen die je buiten vindt. Vaart die goed in de sloot? Succes!

04-natuurlijk-spelen-50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e.

Nummer #4 van onze moddervette lijst is jaarringen tellen! Ga op zoek naar een omgehakte boom of een hele dikke tak. Als je goed kijkt zie je verschillende ringen. Als je die telt, weet je hoe oud de boom is!

02-natuurlijk-spelen-50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e.

Het is tijd voor #2 van de moddervette lijst: blader-verstoppertje! Zoek een plek met veel bladeren en bedek zoveel mogelijk van je lichaam. De ander moet jou zoeken. Wedden dat ‘ie wel twee keer moet kijken?!

 

 

Over de schrijver
Peter-Pim is de oprichter en eigenaar van PressArt. Hij specialiseert zich al meer dan 30 jaar in het ontwikkelen, produceren en plaatsen van grafische, monkeyproof communicatiemiddelen en design objecten. Hij verzint creatieve wandelconcepten zoals de Klompenpaden, heeft voor Staatsbosbeheer hun nieuwe lijn van frames ontwikkeld, adviseert vele groene en recreatieve organisaties bij hun keuze voor de inrichting van hun terrein rondom infoborden. Zijn bedrijf PressArt levert vele bewegwijzering-oplossingen en materialen die jarenlang goed blijven, optimaal krasvast zijn en ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. Zijn kracht is een enorme materialen kennis, inventiviteit en binnen korte tijd het oplossen van buitencommunicatie vraagstukken. Neem gerust contact met hem op dat vindt ie leuk.
Reactie plaatsen