Infopicknick, een Informatiebord in de tafel
16 september 2013 
5 min. leestijd

Infopicknick, een Informatiebord in de tafel

Infopicknick, is een informatiebord in of op de tafel. Het is een uniek concept en uitermate geschikt om een bijzonder project stijlvol mee af te sluiten.

Soms heb je gewoon van die projecten die de moeite waard zijn en extra aandacht nodig hebben. Als dat is afgerond mag dat best wel gevierd worden.

Infopicknick, is een Informatiebord in of op de tafel

Infopicknick is door PressArt ontwikkeld als een concept waarbij het mogelijk is te picknicken aan de picknicktafel en informatie te krijgen over het onderwerp waar je als bezoeker graag meer over wil weten en waar je als opdrachtgever of eigenaar van het terrein graag wat over kwijt wil.

In op of aan de tafel wordt een Infobord geplaatst. Volledig Full-Colour en wanneer gewenst zeer slag, krasvast,  met beeld en tekst IN de plaat en NIET als sticker want dat zou veel te gevoelig zijn voor vandalisme.

Wat kan er allemaal in een infopicknick / tafel

Meer tekst, in verschillende educatie niveaus en meerdere onderwerpen

 • Groot formaat vogelvlucht kaarten, Fiets en wandel knooppunt kaarten

 • Educatieve tekeningen

 • Overzichten van alle voorkomende vogelsoorten, vlinders  of zoogdieren

 • Meerdere QR-codes bijvoorbeeld een voor kinderen, een voor volwassenen en een voor ouderen

 • Wetenschappelijke uitleg en onderzoeken

 • Snapshots van de omgeving. Wat is er te zien en waar is het te zien

 • Uitleg wandelroutes

 • Extra aandacht sponsors en betrokken partijen

 • Vraag en antwoord spelletjes (kijk vooral even naar de infopicknick Type hop!)

 • Educatieve infographics

 • Natuur recepten van eetbare planten

 • Geocaching

 • Coördinaten van een locatie

 • Mooie sfeerfoto’s en recepten van het restaurant in de buurt

Kortom ruimte genoeg om alles wat in de omgeving te vertellen, zien en te beleven valt onder de aandacht te brengen.

Sommige infopicknick’s zijn zo goedkoop dat ze de mogelijkheid bieden om dezelfde informatie op meerdere bestaande picknickbanken te monteren. Er zijn zelfs modellen waarbij je dat binnen een half uur doet!

Oplossingen Picknicktafel met informatie

Er zijn verschillende soorten oplossingen om je Informatiebord in de Picknicktafel te krijgen. Als eerste kun je natuurlijk een losse plaat bovenop de tafel monteren. Liefst zonder lijst zodat je lekker aflopend kan vormgeven en er geen vieze randen ontstaan.

Nadelen volledig horizontaal informatiepaneel op de tafel

Een van de eerste Infopicknick’s die we maakten was die van een losse plaat op de tafel. Naderhand zijn we daar een beetje van terug gekomen aangezien een InfoBord op de tafel nogal wat nadelen heeft.

 • Bij de vormgeving is het moeilijk of zeer bewerkelijk om een infopicknick zo te vormgeven dat teksten van alle kanten goed leesbaar zijn.
 • Een volledig informatiepaneel op de tafel doet snel afbreuk aan het frame van de picknicktafel. Het wordt al snel twee losse onderdelen in plaats van een sfeervol geheel
 • In het platte vlak werken is vragen om moeilijkheden. Dergelijke horizontale informatiepanelen zijn vandaal gevoelig. Men gaat er zeker een keer in krassen. Wanneer er een kras in de plaat zit moet je het hele informatiepaneel vervangen, wat meestal niet gedaan wordt omdat het een prijzige plaat is.
 • Wij passen eigenlijk alleen nog horizontale informatiepanelen toe op picknicktafels als het een tijdelijke oplossing is of wanneer het een oplossing is van tijdelijke aard. Bij een festival of iet dergelijks is het een schitterend product en hebben we ook goedkope materialen die snel te maken en monteren zijn.

Beter Oplossingen voor infobord op picknicktafel

We zijn een oplossing gaan verzinnen voor een infopicknick waarbij we wel gebruik maken van het ludiek idee om informatie te vertrekken op een picknicktafel zonder alle nadelen te hebben en hebben daarvoor twee oplossingen.

PressArt-Infopicknick met al onderstel de  type grote mantelmeeuw (de picknicktafel zelf) met daarop het frame genaamd Hop.

In de hop heb je de mogelijkheid om aflopend te vormgeven zonder dat er vieze lijsten zijn. Maar heb je ook de mogelijkheid om tekst voor iedereen leesbaat te houden.

In de Hop kunnen we twee panelen kwijt die of hetzelfde zijn of geheel verschillend zijn. Daarmee heb je een mooie oplossing wanneer je vraag en antwoord pelletjes wil doen of andere educatieve spellen voor op informatiepanelen. Wat dacht je van een QR-code waarachter een video zit of een audio tour van de boswachter.

De hop heeft ook nadelen. In het Frame de Hop kun je geen grote liggende overzichts kaart kwijt. Daarvoor zou je kunnen kiezen voor de Placemat oplossing.

infopicknick-picknickbank-met-bord-grote-mantelmeeuw+hop-1500x150-pressart-632x515

Infopicknick met de Placemat oplossing

Wanneer je een infopicknick maakt met kleine infoborden in het formaat Placemat maakt zijn alle problemen eigenlijk meteen opgelost:

 • Borden zijn goedkoop
 • Makkelijk vervangbaar bij vandalisme
 • Veel goedkoper vervangen bij vandalisme
 • Goed leesbaar voor iedereen omdat je er met je neus bovenop zit
 • Grafische kaarten en luchtfoto’s zijn absoluut mogelijk
 • Makkelijk vormgeven en goedkoper
 • Zeer veel creatieve mogelijkheden aangezien je ze allemaal hetzelfde kunt maken maar ook allemaal verschillend.

Je begrijpt het we zijn een voorstander van Infopicknicks in de vorm van placemats of in de vorm van de Infopicknick Grote Mantelmeeuw met daarop de Hop.

Hoeveel tekst en beelden er passen op de Infopicknick Hop

Om je een beetje op gang te helpen hebben geven we enkele voorbeelden van infoborden die we gemaakt hebben voor op de hop; het frame wat je zowel op een bestaande picknickbank als op onse picknickbank de grote mantelmeeuw kunt plaatsen.

Tekst op picknickbank

In dit voorbeeld kun je zien hoeveel tekst kan er per kader op je infopicknick past

moeilijk leesbare teksten op een picknickbank.

Dit is een goed voorbeeld van het probleem dat je tegenkomt zodra je bovenop een picknicktafel tekst en beeld wil verwerken. Naar ons idee zou je dit beter op een hop of in kleine placemats verwerken zodat je alles goed kunt lezen en niet om de tafel hoeft te lopen om het leesbaar te houden.

de ideale picknicktafelPicknickbank met educatie en qr-codeTekst en foto's op een picknickbank

Infopicknick Grote Mantelmeeuw met hop

Wanneer je ook een dergelijke picknickbank wil kijk dan even op de webshop naar de Infopicknick Grote mantelmeeuw met daarop de hop

Over de schrijver
Peter-Pim is de oprichter en eigenaar van PressArt. Hij specialiseert zich al meer dan 30 jaar in het ontwikkelen, produceren en plaatsen van grafische, monkeyproof communicatiemiddelen en design objecten. Hij verzint creatieve wandelconcepten zoals de Klompenpaden, heeft voor Staatsbosbeheer hun nieuwe lijn van frames ontwikkeld, adviseert vele groene en recreatieve organisaties bij hun keuze voor de inrichting van hun terrein rondom infoborden. Zijn bedrijf PressArt levert vele bewegwijzering-oplossingen en materialen die jarenlang goed blijven, optimaal krasvast zijn en ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. Zijn kracht is een enorme materialen kennis, inventiviteit en binnen korte tijd het oplossen van buitencommunicatie vraagstukken. Neem gerust contact met hem op dat vindt ie leuk.
Reactie plaatsen