Bouwbord of reclamebord uniek maken?

Een bouwbord of een reclamebord mag best wel een beetje opvallen. Toch? Ik bedoel de meeste bouwborden zijn verre van uniek. Ze doen mij niets. Bij de meeste krijg ik het gevoel dat ze er neergezet om de aannemer te strelen maar niet om de voorbijganger iets te vertellen of een boodschap achter te laten die je niet zomaar vergeet.

Met een paar simpele aanpassingen kun je een bouwbord extra aandacht geven.

Zo af en toe kom je een bouwbord of reclamebord tegen die direct de aandacht trekt en mij gewoon de auto uit laat stappen om het te fotograferen. Ik heb op zich meer met informatieborden over natuur maar we maken ook zo af en toe wel eens bouwborden voor onze klanten.

Omdat het altijd zo moeilijk is om duidelijk te maken wat ik bedoel als ik geen plaatjes bij de hand heb heb ik even wat unieke bouwborden en reclameborden bij elkaar verzameld. Ik hoop dat ze je fantasie prikkelen en je aanzetten om er even iets bijzonders van te maken. En denk niet dat dat altijd duurder hoeft te zijn. Meestal ben je met een uurtje of twee extra vormgevingskosten al een heel eind.

Hoe maak je het beste bouwbord?

 • Ga naar de locatie waar het bouwbord moet komen en maak foto’s van kijkhoek en omgeving
 • Bepaal de afstand waarvan het bord te lezen moet zijn (zie de leesafstand instructies)
 • Bepaal wat iemand moet weten als hij dat bord voorbij is > meestal is er een gewenste actie die ze moeten doen.
 • Bepaal welke dingen er op moeten maar niet direct onthouden moeten worden. >logo’s opdrachtgevers et cetera
 • Schrijf teksten volgens de AIDA methode
 • Bepaal het bord formaat
 • Kun je iets extra’s verzinnen? Een vreemde vorm een beeld die alles zegt. Kun je tekst vervangen voor een beeld=beter
 • Geef randvoorwaarden aan je vormgever maar geef ook je doel weer > wat moet iemand doen als hij het bord voorbij is
 • Bekijk het schetsontwerp van de vormgever ontwerp en vraag je “buurvrouw” wat ze denkt en doet als ze dat bord gelezen heeft
 • Neem contact op met het productiebureau en laat het schetsontwerp zien en vraag of dit makkelijk uit te voeren is. Contour frezen is echt een makkie tegenwoordig.
 • Stel het ontwerp bij en laat het digitale document opmaken laat de ontwerper het bouwbord eventueel in je basisfoto’s in monteren
 • Controleer alles en wanner akkoord zet het bord in productie.

Voorbeelden unieke Bouwborden

 

Over de schrijver
Peter-Pim is de oprichter en eigenaar van PressArt. Hij specialiseert zich al meer dan 30 jaar in het ontwikkelen, produceren en plaatsen van grafische, monkeyproof communicatiemiddelen en design objecten. Hij verzint creatieve wandelconcepten zoals de Klompenpaden, heeft voor Staatsbosbeheer hun nieuwe lijn van frames ontwikkeld, adviseert vele groene en recreatieve organisaties bij hun keuze voor de inrichting van hun terrein rondom infoborden. Zijn bedrijf PressArt levert vele bewegwijzering-oplossingen en materialen die jarenlang goed blijven, optimaal krasvast zijn en ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. Zijn kracht is een enorme materialen kennis, inventiviteit en binnen korte tijd het oplossen van buitencommunicatie vraagstukken. Neem gerust contact met hem op dat vindt ie leuk.
Reactie plaatsen