Huisstijl infoborden voor Staatsbosbeheer
13 mei 2016 
3 min. leestijd

Huisstijl infoborden voor Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer wilde al jaren af van de zogenaamde Besselaar frames en een nieuwe huisstijl voor de bebording ontwikkelen. Het bleef er maar bij totdat er een voortvarende projectleider in één jaar de gehele buitenbebording opzette voor Staatsbosbeheer. Wij hebben daar diepe bewondering voor want Staatsbosbeheer is een grote organisatie met vele mensen en smaken en om daar een nieuwe huisstijl voor de bebording voor op te zetten vergt doorzettingsvermogen inzicht en daadkracht. In een dergelijke grote organisatie kun je niet iedereen gelukkig maken maar je kunt wel heel goed je oor te luisteren leggen en knopen hakken zonder je van je pad af te laten dwalen.

Voor ons was het tijd om even hallo te zeggen wat materialen te laten zien en de voor en nadelen te laten zien en voelen. Het was het begin van een langdurige samenwerking die voor beide partijen vruchten af zou werpen en tot de dag van vandaag recreatie plezier geeft aan alle natuurliefhebbers die Staatsbosbeheer rijk is.

Allereerst hebben we het materiaal PressArt-Plate-UV en PressArt-Subliem geïntroduceerd. Beide materialen die goed bestand zijn tegen weer en wind en voor buiten gemaakt zijn. Helemaal de PressArt-Plate-UV heeft een streepje voor omdat het eigenlijk het beste materiaal is voor het maken van Infoborden.  Omdat de print IN de plaat zit en niet erop is het onder andere zeer krasvast, kleurecht en graffiti bestendig.

Omdat het van houtvezel gemaakt is van hout dat komt uit duurzaam beheerde bossen heeft het ook een PEFC keurmerk. Daarmee heb je dus een infobord dat natuurvriendelijk is en ook nog een optimaal beschermd is voor buitencommunicatie.

Staatsbosbeheer was hier vanaf dag één zeer van onder de indruk. Wie wil er nu niet een bord in het bos hebben staan dat waarde geeft aan het bos, Co2 opslaat en waarde geeft aan de natuur? Het besef is er nog niet bij alle organisaties, vandaar dat ik dat graag hier nog even wil uitleggen. 

Geef waarde aan de natuur

Zodra we iets aankopen, geven we waarde aan dat materiaal. Koop je een plastic kerstboom dan hou je de plastic industrie in stand. Met de winst die de plastic industrie maakt, wordt meer geld geïnvesteerd in de plastic industrie en alle gevolgen van die industrie. Andersom is dit echter ook het geval. Als je de keuze hebt om meer waarde te geven aan de natuur dan hou je de natuur in stand. Wanneer je producten koopt die gemaakt zijn van houtvezel hou je de houtvezel producten in stand. Wanneer je houtvezel producten koopt uit bossen die duurzaam beheerd worden dan hou je dus bossen in stand waar platen en dieren leven die op een duurzame manier onderhouden worden. Dat betekent nog steeds dat er bossen worden gekapt, maar omdat ze geld opleveren, worden er ook weer nieuwe bomen geplant. Al na het eerste jaar van de kap zal de natuur weer de ruimte krijgen en zullen de bossen gaan groeien. Bij duurzaam bosbeheer wordt gezocht naar een balans tussen opbrengst en natuurwaarde. Ook Staatsbosbeheer heeft bossen waar houtkap plaatsvindt, de zogenaamde productiebossen. De combinatie van productiebossen en bossen die net worden gekapt, is naar mijn idee een ideale combinatie om op lange termijn te functioneren.

Infoborden Staatsbosbeheer zus of zo?

infoborden-staatsbosbeheer-PressArt-plate-uv-zus-of-zoinfoborden-staatsbosbeheer-PressArt-plate-uv-zus-of-zo

Begrijp me niet verkeerd wij beseffen ook dat we (nog) niet zonder de plastic industrie kunnen, het heeft ons enorm vooruit gebracht, en ook wij gebruiken af en toe forex, dibond, acrylaat, polycarbonaat en af en toe glasvezel versterkte polyester borden, echter is het tijd om langzamerhand te groeien naar meer duurzamere oplossingen en wanneer we die ontwikkeld hebben, zoals bij de PressArt-Plate-UV, stellen we die met plezier en enthousiasme aan je voor.

Dat betekent niet dat PresArt-Plate-UV helemaal vrij is van grondstoffen uit de olie/plastic industrie maar het betekent wel dat het een kwestie van tijd is dat we ook de laatste 30 % in de toekomst vrij hebben van kunststoffen. Er zijn nu al ontwikkelingen dat we natuurlijke kunststoffen kunnen halen uit de houtvezel. Dat biedt een schitterende toekomst namelijk: PressArt-Plate-UV voor 100% gemaak van hout uit duurzaam beheerde bossen. Het licht schijnt aan de horizon door waarde te geven aan de natuur.

Infoborden voor Staatsbosbeheer

Voor Staatsbosbeheer hebben we de volgende frames en type materialen beschikbaar gesteld voor hun:

  • Informatiepanelen > frame type: Raaf- materiaal infobord PressArt-Plate-UV
  • Oriëntatie panelen > frame type: Raaf- materiaal infobord PressArt-Plate-UV
  • Bestemmingsborden > frame type: Raaf- materiaal infobord PressArt-Plate-UV
  • Verwijsborden > frame type: Raaf- materiaal infobord PressArt-Plate-UV
  • Handwijzers > frame type: Grijskopspecht- materiaal infobord PressArt-Plate-UV
  • en alle pictogrambordjes ontwikkeld > frame type: fitis- materiaal infobord PressArt-Plate-UV en PressArt-Subliem

Review PressArt & PressArt Plate-UV

PressArt maakt inmiddels al 6 jaar al onze infoborden, handwijzers, panelen en pictogrammen voor Staatsbosbeheer.
De kwaliteit van het materiaal PressArt-Plate-UV is echt super!
Het is sterk, krasvast en kleurecht!! PressArt-Plate-UV is een materiaal dat jaren zal staan in een robuuste omgeving zoals onze bossen.
Peter-Pim Stolker is iemand die meedenkt en snel reageert op vragen.
Hij is altijd bezig met wat er goed is voor zijn klanten en is erg servicegericht

Arjan Telkamp 
Hoofd Communicatie & Informatieborden Staatsbosbeheer

Over de schrijver
Peter-Pim is de oprichter en eigenaar van PressArt. Hij specialiseert zich al meer dan 30 jaar in het ontwikkelen, produceren en plaatsen van grafische, monkeyproof communicatiemiddelen en design objecten. Hij verzint creatieve wandelconcepten zoals de Klompenpaden, heeft voor Staatsbosbeheer hun nieuwe lijn van frames ontwikkeld, adviseert vele groene en recreatieve organisaties bij hun keuze voor de inrichting van hun terrein rondom infoborden. Zijn bedrijf PressArt levert vele bewegwijzering-oplossingen en materialen die jarenlang goed blijven, optimaal krasvast zijn en ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. Zijn kracht is een enorme materialen kennis, inventiviteit en binnen korte tijd het oplossen van buitencommunicatie vraagstukken. Neem gerust contact met hem op dat vindt ie leuk.
Reactie plaatsen