Infoborden Piramide gaan al 15 jaar mee
21 november 2022 
7 min. leestijd

Infoborden Piramide gaan al 15 jaar mee

Gisteren was ik op de Piramide van Austerlitz om een infobord te plaatsen omdat er een bord gestolen was. Gelukkig hadden we het digitale document nog in ons systeem zitten dus herdrukken en plaatsen was geen probleem.

Je kent me vast als enthousiasteling over ons product de PressArt-Plate-UV, maar gisteren was ik helemaal in een euforische stemming. De panorama borden op de Piramide van Austerlitz zagen er nog steeds goed uit 👍! Natuurlijk was er wel wat schade en zag je dat ze wat ouder geworden waren, maar ze waren nog steeds bruikbaar, goed leesbaar en de beelden hadden ook nog volop kleur.

Helemaal tot de top

Ik weet nog, als de dag van gisteren, dat ik met Rijk van de Weerd samen de borden plaatste. Pok toen was het schitterend weer en een fantastisch uitzicht. Wat mij betreft het mooiste werk wat je kunt hebben in ons mooie Nederland. Top uitzicht, toplocatie, schitterende cultuurhistorische informatieborden en een hele fijne collega die inmiddels met pensioen is..

We hadden de sleutel van de stenen toren die boven op de Piramide staat en zijn toen tevens even naar boven gelopen. Daar heb je nog een mooier uitzicht en we voelden ons vereerd dat we als een van de weinigen ook helemaal naar de top zijn geweest van de Piramide. Waarschijnlijk vonden de lieveheersbeestjes dat ook, want ik heb nog nooit zoveel lieveheersbeestjes bij elkaar gezien.

pyramide-van-austerlitz-houten-obelisk-vervangen-voor-stenen-obelisk-in-1894-beklommen

Ik was vergeten dat de infoborden er al 15 jaar staan

Waar het om gaat, is dat ik vergeten was hoe lang het geleden was. Ik wist nog hoe het eruitzag wat we gedaan hebben en hoe we de borden geplaatst hebben, maar ik wist niet hoe lang het al terug was en inmiddels blijkt dat dus 15 jaar geleden te zijn.

Nu moet je weten dat bovenop de Piramide altijd de zon volop de borden staat en dat ze onderhevig zijn aan alle weersinvloeden zoals wind, kou en vorst. Dat geeft enorme temperatuurverschillen op een infobord, wat natuurlijk nooit goed is voor een geen enkel materiaal voor infoborden. Zo kan een bord in de zon wel 60 graden worden. Als je dan ziet dat je na 15 jaar nog steeds een bruikbaar bord hebt, ja dan moet je toch wel enthousiast worden. Dat zie je echt zelden.

Ik zeg het dagelijks, als je een infobord wilt hebben die lang goed moet blijven, moet je voor het materiaal de PressArt Plate-UV kiezen.

Was een slecht infobord

In het begin van dit leuke project was er haast en moest er heel snel een bord komen en ook niet te duur. We moesten het toen met een ander materiaal uitvoeren, omdat er gewoon geen toereikend budget was voor het beste materiaal voor informatiepanelen. Natuurlijk kun we ook alle andere soorten materialen voor infoborden produceren. Ik heb echter wel aangegeven dat dat geen goed besluit was, maar soms zijn de budgetten niet toereikend en moet je toch wat. Het werd een sticker met anti-kras laminaat (nooit doen).

Bovenop een uitzichtpunt, waar mensen langer dan normaal verblijven, heb je echt veel vandalisme. Men staat stil en kijkt in de omgeving. Als er dan een vandaal eventjes niets te doen, heeft beginnen ze al gouw met krassen of met stift het bord te bewerken. Erop zitten, hangen en staan komt daar ook voor. Ook onwetend, want wie heeft zijn kind niet ook even van het uitzicht laten genieten door ze op het bord te zetten? Hup, zo met die zanderige schoenen en sandalen met gespen op het infobord. In Artis willen ze alleen PressArt-Plate-UV borden bij dat soort situaties.

Al na een jaar waren 50% van alle borden gesloopt

De eerste productie die we daar gedaan hebben, moest dus een sticker worden met een anti-kras laminaat.. Leuk, zag er ook geweldig uit bij de opening en lekker goedkoop. Iedereen gelukkig... budget op. Al na een jaar waren 50% van alle borden gesloopt. Alsnog is er gezocht naar een juist budget en gekozen voor de PressArt-Plate-UV, die staan er dus nu al 15 jaar. Natuurlijk is dat duurder dan een sticker op een plaat, maar het is dan ook gewoon beter materiaal. Helaas komen wij dit heel vaak tegen in ons werk en uiteindelijk is iedereen daar de dupe van en in eerste plaats de bezoeker. Borden die beschadigd zijn, blijven namelijk heel lang in het veld staan voordat ze vervangen worden. Dit is pijnlijk voor de gebruiker en opdrachtgever, maar ook voor ons, aangezien we dan wel gelijk hebben gekregen. Toch voel je je daar als infoborden-professional helemaal niet fijn bij. We hadden het veel liever in een keer goed gedaan.

Ook voor de bezoeker is een beschadigd bord geen pretje. En vergis je niet, een beschadigd bord blijft over het algemeen veel te lang in het veld staan, voordat het opgemerkt wordt en de juiste budgetten voor vervanging worden gevonden.

Beste borden bewijsmateriaal

In Driebergen bij het Wapen van Rijsenburg hebben we een van de eerste borden ontworpen en geproduceerd voor de Klompenpaden.

Het informatiepaneel, gemaakt van PressArt-Plate-UV,  voor het Aderwinkelpad is geproduceerd in 2005. Dat is op moment van schrijven 17 jaar geleden. Vlak daarna heeft een wandelorganisatie "De Voetstap" een bord links en een bord rechts laten plaatsen, maar dan gemaakt van een sticker met UV laminaat op een trespaplaat. Enige jaren daarna was het bord stuk, de sticker, door inwerking van de zon op de trespaplaat en de uitzettingsverschillen iets gekrompen waardoor en vuile randen ontstaan langs het bord. Die beschadigde borden hebben daar jaren zo gestaan, totdat er weer budget gevonden was voor ... een nieuw trespa bord met een sticker.


Plaatsen van infoborden

Ik moet je nog wat vertellen, namelijk dat wij erachter kwamen bij het plaatsen van het ene bord dat alle borden loszaten. Ik dacht eerst, ik heb iets verkeerd gedaan 15 jaar geleden, maar dat was niet het geval. Ons bord was nog goed, de speciale PressArt-Plate-UV blinde bevestigingskit was ook nog goed en niet opgedroogd. Nee het was gewoon de poedercoating die loskwam van het staal en daarmee kwam het bord los te zetten. Moet je nagaan alles was nog sterker dan een poedercoating op het staal!

Toen we daar toch waren, hebben we ze gelijk maar weer even goed vastgezet en zoals je kunt zien is dat helemaal niet zo moeilijk als het lijkt, zoals Mariëlle Veenhof van Landschap Erfgoed Utrecht hier zo goed demonstreert:


10 dingen die je kunt doen bij de Piramide van Austerlitz

Voor iedereen is er wat te beleven op en rond de Piramide van Austerlitz. Ik zet er even een paar van op een rij:

10 dingen die je kunt doen bij de Piramide van Austerlitz

Loop eerst een van de wandelroutes ( Infobord aanwezig op de parkeerplaats ) en eindig dan bij de Piramide zelf ( 5 minuten van de parkeerplaats ). En ja, het tellen die treden samen met de kids. Het is uiteindelijk best een hele klim, maar je kunt het, ook de kleintjes! Je bent geen watje, stop je halverwege en ga je terug moet je bij iedere trede zeggen "Ik ben een watje". Keren is ook geen optie, want het is eenrichtingsverkeer. Zeker de moeite waard, ook al moet je ervoor betalen. De beleving onthou je, wat het kost, vergeet je toch op termijn.


wandelroutes-pyramide-van-austerlitz-pressartBij de parkeerplaats (meestal gratis) staan meerdere infoborden met wandelroutes door het nationaal park de Utrechtse Heuvelrug. Naaldbossen en beuken verkoelen je in de zomermaanden. Lekker erop uit. 

wachtershuisje-met-kijkgat-van-pressart-pyramide-van-austerlitz-bezoeken-595x447Neem een foto van het wachterhuisje en post die op Instagram, Facebook of Whatsapp.Been there done that.

wat-kan-je-zien-op-de-panoramaborden-van-van-de-pyramideOp de panoramaborden kun je (met mooi weer) heel veel zien. Op de borden is aangegeven wat je in de horizon kunt zien. Terwijl ouders de cultuurhistorie voorlezen, kunnen kinderen de horizon afspeuren.

kanon-van-de-frans-bataafse-tijd-pyramide-van-austerlitzTijdens een picknick op een van de picknickbanken kunnen je op het entreehuisje de kanon van de Frans-Bataafse tijd bestuderen, terwijl de kids even eten en met een meegenomen bal ravotten.

verrenkijker-op-de-pyramide-van-austerlitzGeniet van het uitzicht en elkaar en spendeer geld voor iedere beleving.

En zet je kinderen vast is het schavot en voer ze iets lekkers en vertel ondertussen waardoor het schavot gediend heeftZet je kind, of man, in het schavot en vraag hem waar hij het meeste spijt van heeft. Voer hem iets lekkers en leg ondertussen uit waarvoor het schavot gebruikt werd. Leuke educatie blijft het beste hangen....

infoborden-voor-buiten-over-de-zweefmolen-pyramide-van-austerlitzKoop wat muntjes, bezoek met de kinderen de speeltuin en ga met ze naar de zweefmolen.informatieborden-bewegwijzering-restaurantSluit de dag af met een heerlijke lunch of heerlijk diner en laat de kinderen nog even ravotten in de speeltuin. Een perfecte dag begint met het beklimmen van de toren en eindigt met een goede maaltijd en het gezelschap van fijne vrienden, familie en kinderen. 

Vink perfect voor regel gevende bebording

Een perfect simpel frame voor een heel simpel maar effectief infobordje. Frame type Vink. We gebruiken die ook voor regels voor honden, zoals honden aan de lijn en zo, maar hier ter bescherming van het cultuurhistorische erfgoed. Sorry, ik ga weer uit mijn dak over iets heel simpels, maar dit is dan ook simplicity op zijn best:Over de schrijver
Peter-Pim is de oprichter en eigenaar van PressArt. Hij specialiseert zich al meer dan 30 jaar in het ontwikkelen, produceren en plaatsen van grafische, monkeyproof communicatiemiddelen en design objecten. Hij verzint creatieve wandelconcepten zoals de Klompenpaden, heeft voor Staatsbosbeheer hun nieuwe lijn van frames ontwikkeld, adviseert vele groene en recreatieve organisaties bij hun keuze voor de inrichting van hun terrein rondom infoborden. Zijn bedrijf PressArt levert vele bewegwijzering-oplossingen en materialen die jarenlang goed blijven, optimaal krasvast zijn en ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. Zijn kracht is een enorme materialen kennis, inventiviteit en binnen korte tijd het oplossen van buitencommunicatie vraagstukken. Neem gerust contact met hem op dat vindt ie leuk.
Reactie plaatsen