Archeologisch Informatiepaneel Bergsham
03 april 2014 
2 min. leestijd

Archeologisch Informatiepaneel Bergsham

Het Archeologische verhaal van de Bergsham was nodig toe aan een cultuurhistorisch Informatiepaneel. Vandaar dat de gemeente Barneveld opdracht gegeven heeft voor het maken van het Archeologisch informatiepaneel. De grafheuvels op de Bergsham trokken al in de 19e eeuw de aandacht van onderzoekers. In 1935 onderzocht de archeoloog Van Giffen drie van deze Bronstijdheuvels.

Een ervan, door Van Giffen heuvel 3 genoemd, bleek echter uit twee heuvels te bestaan. Zie de opgravingsplattegrond rechts. Heuvel 3b was spectaculair.Het oudste graf hierin bevatte een kistje met crematieresten van een vrouw met kind. Eroverheen was een dodenhuisje gebouwd op acht palen.

Unieke archeologische vondst

Zo’n centraal graf betreft meestal een bijzonder persoon! Ongeveer honderd jaar later was er weer een speciale begrafenis. Twee doden werden verbrand en begraven, precies boven het oudste graf. Op de resten van een ervan, waarschijnlijk een krijger, legde men een bronzen zwaard.

Hierna werden in de heuvel nog vele andere doden bijgezet. De meest bijzondere vondst uit de heuvels van de Bergsham is het bronzen zwaard van 33 centimeter lang. Het bronzen zwaard is onderzocht en gerestaureerd. Het is een van de topvondsten in Museum Nairac in Barneveld. Argeologisch opgravingsplattegrond-Informatiepaneel Bergsham (Raaf) illustratie-infobord


Productie Archeologisch Informatiepaneel Bergsham

Dit informatiepaneel is een project van de gemeente Barneveld. Het is tot stand gekomen in samenwerking met Gelders Landschap & Kastelen en het Toeristisch Aanjaagteam Barneveld.

Vormgeving: Viamare, Zutphen. Bureau Uit de Tijd, Apeldoorn en PressArt, Doorn, 2014


Argeologisch Informatiepaneel-Bergsham-PressArt-Raaf)

Informatiepaneel type Raaf

Frame: Type Raaf Materiaal PressArt-Plate-UV  Uitermate krasvast en slagvast bestaat voor 70% uit houtvezel van duurzaam beheerde bossen.


 

 


Argeologisch Informatiepaneel Bergsham (Raaf)Elly van der Velde, van het archeologisch communicatie bureau Bureau Uit de Tijd, over een project dat we samen hebben uitgevoerd. Net nadat we het geplaatst hadden hebben we deze korte video opgenomen:

Elly schrijft archeologische teksten en gaat door waar anderen stoppen. Ze is punctueel en precies en heeft veel ervaring met het geven van Archeologische lessen voor kinderen.

Hierdoor kan ze zich goed inleven in doelgroepen. Daarnaast weet ze de wegen in het vinden van het juiste beeldmateriaal wat veelal resulteert in een informatiebord met educatieve aanvullende foto’s.

Wat ons betreft een fijne samenwerking!

Het pad van Zus

Dichtbij is ook een Archeologische Erfgoedroute uitgezet genaamd ” Het Pad van Zus”. Het verwijst naar een kuil in het landschap dat ooit een geliefde plek was van “Zus”. Rechtsboven op het informatiepaneel is die kuil ook te zien op de reliëfkaart (horizontaal iets naar rechts van de cirkel op de kaart.

De route is beschreven door regioarcheoloog Peter Schut. Het boekje kost  € 9,95 en is verkrijgbaar bij verschillende adressen:

 • VVV-punten in Garderen, Putten en Ermelo
  De Toverlamp, Barneveld
  Bruna, Barneveld
  Boekhandel Romijn, Barneveld
  Bilderberg Residence Groot Heideborgh, Garderen
  Boekhandel De Appelboom, Voorthuizen
  Bruna, Voorthuizen
  De Beeldentuin, Garderen
  Onder de Lindenboom, Garderen

 Waarom PresArt-Plate-UV

Waarom gekozen is voor het materiaal PressArt-Plate-UV leggen we uit in deze korte video

 

Bestel Hier een sample en doe de monkeyproof test

 

 

Over de schrijver
Peter-Pim is de oprichter en eigenaar van PressArt. Hij specialiseert zich al meer dan 30 jaar in het ontwikkelen, produceren en plaatsen van grafische, monkeyproof communicatiemiddelen en design objecten. Hij verzint creatieve wandelconcepten zoals de Klompenpaden, heeft voor Staatsbosbeheer hun nieuwe lijn van frames ontwikkeld, adviseert vele groene en recreatieve organisaties bij hun keuze voor de inrichting van hun terrein rondom infoborden. Zijn bedrijf PressArt levert vele bewegwijzering-oplossingen en materialen die jarenlang goed blijven, optimaal krasvast zijn en ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. Zijn kracht is een enorme materialen kennis, inventiviteit en binnen korte tijd het oplossen van buitencommunicatie vraagstukken. Neem gerust contact met hem op dat vindt ie leuk.
Reactie plaatsen