Informatiepanelen type Kiekendief
23 april 2014 
3 min. leestijd

Informatiepanelen type Kiekendief

De Informatiepanelen type Kiekendief voor de Verzetsheldenbuurt in Gouda zijn een verzameling informatiepanelen die de helden van de Tweede Wereldoorlog laten schitteren.

Mensen houden nou eenmaal van de Helden van Holland en helemaal van verhalen.  Ik denk ook dat het belangrijk is de geschiedeis van ons land zichtbaar te maken op de straat. En dit project is daar een geweldig voorbeeld van.

Een boek verdwijnt in de kast, een verhaal in de krant is na een dag in de papierbak uit het zicht verdwenen maar een informatiepaneel blijft jaren op zijn plaats aandacht vragen voor geschiedenis, voor natuur, voor cultuurhistorie.

En zeg zou zelf iedereen heeft helden nodig om tegenop te kijken en de wereld te verbeteren.

Neem dan een voorbeeld aan de Verzetshelden die worden weergegeven op de informatiepanelen in de Verzetshelden buurt. Ze geven stuk voor stuk weer hoe je de geschiedenis van je omgeving zichtbaar kan maken en cultuurhistorie tot leven laat komen zonder extreem hoge uitgaven.

[tn3 origin=”album” ids=”81″ transitions=”default”]

‘Dag Peter-Pim,

Hierbij wat foto’s van de plaatsing van de verzetsheldenborden en hoe ze in de straten staan. We hebben een paar borden geplaatst samen met de portiekportiers, een groepje kinderen olv de huismeester van woonstichting Woonpartners. Iedereen is erg enthousiast over het eindresultaat,

Groeten, Petra Otten, Gouda’

informatiepanelen-bevrijdingsdag-pressart-type-frame-kiekendief

Informatiepanelen bevrijdingsdag
Frame: PressArt-type Kiekendief
Materiaal PressArt-Plate-UV = PEFC bord zeer vandaal bestendig Monkeyproof materiaal test het zelf:
Klik HIER voor een Gratis sample!

Informatiepanelen Bevrijdingsdag Verzetsheldenbuurt

De informatiepanelen in de verzetsheldenbuurt in Gouda zijn een overzicht van enkele belangrijke verzetshelden die hulp geboden hebben aan vele Nederlanders en een informatiepaneel meer dan waard zijn.

HELDEN DIE:

Ludovicus Adrianus Bley
Die zich als pater verzette met woorden en daden waar Prins Bernard bij het bezoek aan zijn graf zijn hoed voor af zette.

Willem Martinus Christiaan Boelhouwer
Die als Goudse verzetsstrijder actief was bij de centrale inlichtingendienst en gevoelige info aftapte en dat doorspeelde naar het verzet

Anne Sjoerd (Titus) Brandsma
Die zich verzette tegen de Duitse maatregel die gebood dat Joodse kinderen van katholieke scholen moesten worden verwijderd

Abraham de Korte
Die als koek- en banket- fabrikant onderduikers verschool en plek gaf voor het opslaan van illegale wapens

Adriaan de Rijke
Die als timmerman werkte en illegale kranten rond bracht en lid was van de klokploeg en daar van wanten wist.

Willem Johannes Dercksen
Die een eigen verzetsgroep oprichtte en aansloot bij de Landelijke Organisatie voor onderduikers aansloot en daar zijn onvrede omzette naar daden.

Theodorus Dobbe
Die met zijn verzetsgroep een wapendepot overviel in Naarden, een overval in Joure deed en vele bonkaarten bemachtigde en leider werd van de Landelijke Knokploegen.

Willem Idenburg
Een Goudse stukadoor die meewerkte met illegale transporten, van wapens, voedsel en onderduikers.

Antonius van Nieuwenhuisen
die onder het mom van een Gymnastiekclubje ontspanning door inspanning het de Duitsers lieten zweten door zich aan te sluiten bij de landelijke Orde Dienst en zich bezig hield met spionage en het verspreiden van illegale  bladen.

Johannes Post
Die als Drentse Boer onderduikers op zijn boerderij verschool en een reeks succesvolle overvallen pleegde op distributiekantoren en later als een van de leiders van de Landelijke Knokploegen zijn vuisten liet zien.

Helena Theodora Kuipers-Rietberg
Ja een vrouw, en een van de belangrijkste mensen in het Nederlandse verzet aangezien zijn over een groot landelijk netwerk beschikte en zo vele schuiladressen verzorgde en samen met dominee Frits Slomp de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers oprichtte.

Victor Henri Rutgers
Een politicus van het juiste soort die zijn netwerk en politieke gaven gebruikte om uit te groeien tot een van de belangrijkste verzetsmensen uit de gereformeerde kring.

Benjamin Marius
Journalist die na de Duitse inval zich in de krant bleef verzetten tegen de bezetters.

Walraven van Hall
Die als “bankier van het verzet” de duiten deed rollen in de juiste richting en als een van de oprichters van het Nationaal Steun Fonds (NSF) geld van illegale donateurs verwierf om dat weer richting het verzet door te sluizen.

Hendrik Lodewijk van Roijen
Een held met een militaire achtergrond die betrokken was bij de Goudse Ordedienst en als districtscommandant fungeerde.

Herman Bernard Wiardi Beckman
Die schreef voor de verzetskrant het Parool en in 1941 Wilhelmina in Londen op de hoogte bracht van de gang van zaken in bezet gebied.

Voorbeeld project informatiepanelen

Wat mij betreft een mooi voorbeeld project voor andere cultuurhistorische organisaties in Nederland!

Overigens zijn deze borden gemaakt van het materiaal PressArt-Plate-UV waardoor het zeer vandaalbestendig is en zeer krasvast materiaal. De print zit namelijk in de plaat verperst en is daarmee goed beschermd tegen vandalisme en UV straling.

Deze buurt was gelukkig zo verstandig een setje samples op te vragen en De-Monkeyproof-Test te doen zodat ze wisten wat voor materiaal ze kregen.

Over de schrijver
Peter-Pim is de oprichter en eigenaar van PressArt. Hij specialiseert zich al meer dan 30 jaar in het ontwikkelen, produceren en plaatsen van grafische, monkeyproof communicatiemiddelen en design objecten. Hij verzint creatieve wandelconcepten zoals de Klompenpaden, heeft voor Staatsbosbeheer hun nieuwe lijn van frames ontwikkeld, adviseert vele groene en recreatieve organisaties bij hun keuze voor de inrichting van hun terrein rondom infoborden. Zijn bedrijf PressArt levert vele bewegwijzering-oplossingen en materialen die jarenlang goed blijven, optimaal krasvast zijn en ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. Zijn kracht is een enorme materialen kennis, inventiviteit en binnen korte tijd het oplossen van buitencommunicatie vraagstukken. Neem gerust contact met hem op dat vindt ie leuk.
Reactie plaatsen