Hoe maak je een Informatiepaneel

Hoe maak je een Informatiepaneel

In de vraag Hoe maak je een informatiepaneel zitten veel subvragen. Als je een Informatiepaneel wil maken die je buiten neer wil zetten zijn er immers enorm veel zaken waar je op moet letten. Het is wijs om op de hoogte te zijn van de belangrijkste zaken voordat je gaat beginnen. Vandaar even aandacht aan Hoe je een Informatiepaneel moet maken.

Hoeveel tekst plaats je op een Informatiepaneel? Wat is de optimale tekst-beeld verhouding op een Informatiebord en ga zo maar door.

  1. Wat is de optimale tekst-beeld verhouding op een Informatiebord
  2. Wat is de juiste schaal voor een kaart op een Informatiepaneel
  3. Welk materiaal kun je het beste gebruiken voor een Full-Colour Informatiepaneel
  4. Welk materiaal voor het maken van Informatiepanelen geeft de beste Kleurechtheid garantie?
  5. Welke frames of draag constructies zijn er voor Informatiepanelen

Al meer dan 20 jaar maak ik Informatiepanelen voor Natuur, Cultuur en Recreatie organisaties. Bijna alle technieken voor het maken van Informatiepanelen heb ik wel eens bij de hand gehad.  Omdat ik het zo leuk vind om over te hebben en heb ik een STAPPENPLAN informatieborden gemaakt.

Wanneer je Het Stappenplan Informatiepanelen wil ontvangen meld je hieronder dan even aan.

Een van de dingen die we je graag willen leren is het ideale tekstformaat of letterhoogte. Hoe weet je nou of die tekst goed leesbaar is voor oud en jong?  Voor een informatiebord langs de snelweg gelden andere regels dan voor een informatiebord langs een wandelroute.

Een tekst is goed te lezen als het voldoende groot is voor de kijkafstand tussen de bezoeker en het informatiebord.

Zo moet een letter twee keer zo groot zijn als de afstand tussen bezoeker en het bord ook twee keer zo groot is. Je ziet dit goed in het plaatje hieronder.

hoe-maak-je-een-informatiepaneel-in-de-juiste-kijkafstand
Zie dat bij een kijkafstand van 50 meter de kapitaalhoogte 100 mm zou moeten zijn en bij een kijkafstand van 5 meter 13 mm.
kijkafstand-en-kapitaalhoogte
Bij de kapitaalhoogte hebben we het over de afstand tussen de bovenkant van de lijn en de onderkant van de lijn. Omdat kapitaalhoogten niet gestandaardiseerd zijn op de corpshoogte (de gewone letter) kan dat verschillen van het lettertype.
x-hoogte-voor een goede kijkafstand
Voor een informatiebord kun je het beste een x-hoogte van 4 mm nemen.

Aanmelden-hoe-je-een-informatiepaneel-maakt

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Peter-Pim is de oprichter en eigenaar van PressArt. Hij specialiseert zich al meer dan 30 jaar in het ontwikkelen, produceren en plaatsen van grafische, monkeyproof communicatiemiddelen en design objecten. Hij verzint creatieve wandelconcepten zoals de Klompenpaden, heeft voor Staatsbosbeheer hun nieuwe lijn van frames ontwikkeld adviseert vele groene en recreatieve organisaties bij hun keuze voor de inrichting van hun terrein rondom infoborden. Zijn bedrijf PressArt levert vele bewegwijzering-oplossingen en materialen die jarenlang goed blijven, optimaal krasvast zijn en ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. Zijn kracht is een enorme materialen kennis, inventiviteit en binnen korte tijd het oplossen van buitencommunicatie vraagstukken. Neem gerust contact met hem op dat vind ie leuk.
Ben van Bennekom
Door

Ben van Bennekom

op 08 Apr 2011

Ik werk met A-4 120 grams papier geplastificeerd. Laat het me weten als je dit bericht niet hebt gelezen.

Peter-Pim
Door

Peter-Pim

op 08 Apr 2011

Ben, Een geplastificeerd A-4 is een mooie manier van een tijdelijk informatiepaneel. Zolang het niet in kleur geprint wordt gaat dat ook nog betrekkelijk lang mee. Voorkom echter het printen in kleur want laserprinters maar ook de 'huis tuin en keuken' inkjet-printers zijn niet kleurecht en daardoor vervagen de kleuren al naar enkele maanden door de invloed van het zonlicht. In veel gevallen wordt de geplastificeerde A4 gebruikt voor tijdelijke aankondigingen. Sommige mensen maken de A4 iets kleiner zodat er wat extra ruimte is om nietjes door het geplastificeerde gedeelte te nieten en zo de print aan een houten ondergrond vast te nieten. Ik adviseer om geplastificeerde A4-tjes niet langer dan twee maanden te gebruiken. Anders wordt het al snel rommelig. Succes!

Boy Groot
Door

Boy Groot

op 19 Jul 2011

Beste Peter-Pim, Ik ben bezig met een watervogelverblijf op onze vmbo-groenschool. Voor dit verblijf wordt gebruik gemaakt van een sloot welke tussen onze school en een speciale school loopt. Beide scholen gaan het watervogelverblijf gebruiken. Aan beide zijden van de sloot wil ik hetzelfde informatiebord. Een bord van minimaal 1 bij 2 meter. Heb jij ideeën over materiaal, uitvoering oid. Op het bord komt algemene informatie over watervogels en ook de aanwezige soorten met foto en al. Verder een plattegrond van het verblijf met daarop aangegeven de verschillende onderdelen van het verblijf. Voerplek, rustplaats, broedhokken, etc. Ik zocht eigenlijk een website van een bedrijf waar ik eens lekker het bord kan ontwerpen. Zou u eens kunnen reageren op mijn reactie? Met een vriendelijke groet, Boy Groot Clusius College Schagen

Peter-Pim
Door

Peter-Pim

op 25 Aug 2011

Roy, Wat een leuk initiatief! Enige tijd geleden zijn er nieuwe borden gemaakt bij de kinderboerderij in Nieuwegein. Er is daar gebruik gemaakt van het materiaal PressArt-Plate-UV wat zeer vandaalbestendig is en uniek omdat het beeld in een keiharde plaat geperst wordt. Hierdoor is het ook nog eens zeer Graffiti bestendig. Wat vormgeving betreft zijn er twee mogelijkheden. 1 je maakt een hoge resolutie PDF 1:1 met beelden die een resolutie hebben van 150 dots per inch op het uiteindelijke formaat. Zorgt ervoor dat er een overlap is van 1 cm (dus wanneer een kleurvlak tot aan de rand van je Infobord komt moet het nog 1 cm extra buiten het bord steken. De PDF kan je naar www.PressArt.nl mailen en daar kan het in productie gegeven worden. 2 Je stuurt al je beeldmateriaal op naar info@PressArt.nl en zij geven het geheel vorm en leggen het ter goedkeuring voor. Er zijn ook nog alternatieve materialen die minder krasvast zijn maar daar kun je het beste wat informatie over inwinnen bij www.PressArt.nl ze kunnen daar ook een offerte voor je maken en voorstellen doen voor het frame waar het bord op zou kunnen. Een infobord van 2000x1000 mm is behoorlijk groot. Je zou ook kunnen denken aan meerdere kleine borden van bijvoorbeeld A3 of A2 formaat. Die worden beter gelezen dan groot formaat Informatieborden. Succes Peter-Pim Stolker

mirjam
Door

mirjam

op 28 Aug 2012

Dag, Ik ben beheerder van het Fort bij Uithoorn onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Wij gaan een nieuw laarzenpad openen dat rond het Fort loopt en willen daar info bordjes neerzetten die niet hoeven te blijven staan maar wel redelijk "regen" proef moeten zijn. We hebben heel weinig geld en denken aan A4 plastificeren maar hoe maak je er dan een behoorlijk bordje van en hoe zet je dat op een paaltje? hele basale vragen maar ik ben bang dat we ook hele basale oplossingen moeten zoeken, ik heb 12 paaltjes nodig en 350 euro omdat te realiseren, op 8 sept. gaat het pad al open ?! Kun jij ons een paar goeie tips geven of wellicht een beetje helpen? met vriendelijke groet, Mirjam Jansen-Schaap

Peter-Pim
Door

Peter-Pim

op 28 Aug 2012

Mirjam, Het plastificeren is wat dat betreft een snelle goede oplossing wanneer het niet langer dan een paar dagen of weken zou moeten hangen. Bijvoorbeeld bij een open dag of de week van het landschap. Maak de A4 iets kleiner zodat er bij het plastificeren onder en boven wat plastic over blijft. Je hebt daarmee ruimte gecreëerd om er een nietje, spijker of punaise door te drukken. Zet palen in de grond, liefst vierkante op palen met een vlakke zijde en niet daar de geplastificeerde "bordjes" op. Beter nog is een houten plaat op A3 formaat op de paal te schroeven en die bijvoorbeeld een eigen huisstijl kleurtje mee te geven en daar dan de geplastificeerde bordjes op te nieten. Dat ziet er direct ook wat beter uit en de bordjes blijven beter hangen met wind. Denk er om dat geplastificeerde kleurenprints niet kleurecht zijn. Als het niet in kleur hoeft blijven ze dus langer mooi. Een andere meer professionele oplossing zou zijn om de ontwerpen te laten maken met het materiaal PressArt-Directprint Dib. Dat is een hardere plaat waar we direct in Full Colour op printen en dat blijft ongeveer 3 jaar kleurecht. We kunnen dat ook weer voorzien van een coating waardoor de kleurechtheid langer goed blijft. Wanneer je daar een prijs van wil hebben mail dan even naar info@PressArt.nl Geef formaat, aantal en of je al dan niet zelf de ontwerpen aanlevert en we leveren snel een offerte. Kun je er zo mee verder?

Reactie plaatsen