Braille Informatiepanelen
25 oktober 2012 
3 min. leestijd

Braille Informatiepanelen

Braille Informatiepanelen zijn voor mensen met een visuele beperking. Ze kunnen gelezen worden met de hand en zijn zo gemaakt dat ze bij het lezen niet zeer doen aan de gevoelige vingers.

Omdat wij van mening zijn dan blinden en slechtzienden het informatiebord bijna nooit zonder ziende mensen bezoeken wilden we een oplossing vinden voor de combinatie blinden en zienden informatiepaneel. Hier zie je dat hoe we dat ook voor jou zouden kunnen doen.

Braille Informatiepanelen voor Babbelende Belevingspad Erica Terpstra

Als je naar het von Gymborn Arboretum gaat in Doorn kom je ze tegen. Bebording langs het babbelende bomenpad waarbij blinden samen met andere bezoekers de verhalen van de natuur kunnen lezen en voelen.

Bebording die grafisch aantrekkelijk is met daarbij teksten in braille. Ook zul je een bord tegenkomen waarbij de grootste boom ter wereld in verhouding getekend is ten opzichte van een mens en de naamgeving van sommige bomen langs het pad zijn ook in gewone tekst en in braille weergegeven.

Infoborden-voor-blinden-enslechtzienden-van-PressArthoe-braille-borden-maken-voor-buitenrelief-teksten-in-braille-borden-voor-buiten-plantennaambordjes

Project: Belevingspad /informatiepanelen en creatief blinden en slechtzienden pad Gymborn Arboretum Doorn in samenwerking met Universiteit Utrecht Productie en realisatie Monkeyproof, PEFC gecertificeerde Informatiepanelen en Braille informatiepanelen

 • Informatieborden:  PEFC Kwaliteit  Monkeyproof type PressArt-Plate-UV PEFC gecertificeerd informatiebord
 • Verantwoord Duurzaam Ondernemen omdat het informatiebord voor meer dan 70% een Natuurproduct is wat uit bossen komt die ook weer duurzaam onderhouden zijn.
 • Materiaal: PressArt-Plate-UV
 • Frames type Reiger: Metaal in een gebogen vorm, duurzaam stevig en snel te monteren
 • Frames Banken type Mars: Bank dat zo ontworpen is dat minder validen en rolstoel gangers er gebruik van kunnen maken.
 • Voordelen: Krasvast, geen haarscheuren in de toplagen bij vervorming en stenen, slagvast, graffiti bestendig,
 • Kleurecht: Blauwwolschaal 8 (de hoogste gradatie voor buiten-kleur-echtheid-meting)
 • Aantal: 15 st 
 • Producten: Informatieborden, meubilair, beursstand en mail wervingsacties
 • Ontwerp:  binnen twee weken, correctieronden binnen een week
 • Unieke combinatie tussen visueel informatiebord /PressArt-Plate-UV en tastbaar informatiebord / PressArt-Braille
 • PressArt-Braille is getest door honderden blinden en slechtzienden op de Ziezo Beurs en unaniem als beste product gekozen aangezien de punten goed leesbaar waren en niet te scherp aanvoelden. Daarnaast ook fijn als materiaal omdat ook daarop graffiti gemakkelijk te verwijderen is

Visueel Informatiebord gecombineerd met Braille Informatiepaneel

Bij het Babbelende Belevingspad hebben we een combinatie toegepast van PressArt-plate-UV en PressArt-Braille. Het unieke hierbij is dat zienden en blinden tegelijk het informatiepaneel kunnen lezen.

In samenwerking met Oogfonds Nederland, Bartimeus Doorn hebben we het PressArt-Frame: type Reiger gekozen en de banken zo ontwikkeld en gemaakt dat ze voor blinden en slechtzienden goed te voelen/te lezen zijn.

Daarnaast zijn de banken zo ontwikkeld dat mensen met een rolstoel of mindervaliden er gemakkelijk op kunnen gaan zitten en opstaan.

Alle producten die we hier gemaakt hebben zijn optimaal voor blinden, slechtzienden en mindervaliden. Weet dus dat vanaf nu visueel mooie Informatieborden goed gecombineerd kunnen worden met Braille informatiepanelen.

Werken met PressArt en Peter-Pim is zeer aan te bevelen. Het Oogfonds heeft meermalen met PressArt gewerkt en zal dat blijven doen. Het succes van PressArt ligt in de combinatie van creativiteit van Peter-Pim Stolker en met realisme. Zij weten heel goed wat er kan en wat een specifieke situatie vraagt. Peter-Pim kan heel goed meedenken en is in staat te anticiperen op de vervolgstappen en overziet de operationele kant. Goede kennis van materialen en technieken. PressArt is er echt op uit een mooi en kwalitatief hoogstaand product te leveren. Peter-Pim beschikt daarnaast over een heel goed netwerk. In die zin is het een one-stop shop. Wij hebben voor blinden een aantal braille borden van PressArt laten maken en die staan nog steeds als een huis!

Ingrid Kolkhuis Tanke-Prinsenberg
Directeur Stichting Oogfonds Nederland

Over de schrijver
Peter-Pim is de oprichter en eigenaar van PressArt. Hij specialiseert zich al meer dan 30 jaar in het ontwikkelen, produceren en plaatsen van grafische, monkeyproof communicatiemiddelen en design objecten. Hij verzint creatieve wandelconcepten zoals de Klompenpaden, heeft voor Staatsbosbeheer hun nieuwe lijn van frames ontwikkeld, adviseert vele groene en recreatieve organisaties bij hun keuze voor de inrichting van hun terrein rondom infoborden. Zijn bedrijf PressArt levert vele bewegwijzering-oplossingen en materialen die jarenlang goed blijven, optimaal krasvast zijn en ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. Zijn kracht is een enorme materialen kennis, inventiviteit en binnen korte tijd het oplossen van buitencommunicatie vraagstukken. Neem gerust contact met hem op dat vindt ie leuk.
Reactie plaatsen