Duurzame fietsroute borden? Hier begin je
10 maart 2024 
6 min. leestijd

Duurzame fietsroute borden? Hier begin je

Fietsen is niet alleen een geweldige manier om fit te blijven, maar ook om de natuur en omgeving te verkennen. Met de fietsroute borden van PressArt blijft elke fietstocht een route waar je jarenlang plezier van hebt. De PressArt-Plate-UV borden, zijn zo ontworpen dat ze zeer duurzaamheid en milieuvriendelijk zijn en zodat ze fietsers nog jaren leiden langs pittoreske routes, historische locaties en verborgen parels in de regio. Ontdek de wereld op twee wielen met de betrouwbare Plate-UV borden van PressArt.

Wat voor soorten fietsroute bordjes zijn er ?

In het kort kun je zeggen dat er drie soorten fietsroute bordjes zijn namelijk:

 1. de kleine bordjes langs de route die de juiste weg wijzen en
 2. de grotere Oriëntatie borden waarop je de route kunt zien en je route kunt uit stippelen
 3. en als laatste de borden die langs de fietsroute staan en je iets vertellen over een onderwerp die je kunt zien lans de route. ( verderop in deze blog zie je een video met de Keien route van Gaasterland).

10 redenen om je eigen fietsroute met fietsroute bordjes te maken

Waarom zou je je eigen fietsroute maken terwijl heel het land als vol staat met het zogenaamde fietsknooppunten systeem?

Het ontwikkelen van een fietsroute met duidelijk gemarkeerde bordjes biedt een uitstekende recreatieve mogelijkheid voor fietsers die de omgeving willen verkennen. Door zelf de route te kiezen, kun je de meest schilderachtige en cultureel verrijkende paden uitstippelen, wat fietsers een authentieke ervaring biedt.


Het gebruik van fietsroute bordjes langs de route maakt de navigatie intuïtief, waardoor fietsers meer kunnen genieten van de omgeving zonder de afleiding van digitale apparaten.


Het personaliseren van de route met bordjes die jouw merk of thema weerspiegelen, kan niet alleen de ervaring versterken maar ook bijdragen aan het opbouwen van een herkenbare identiteit. Dit maakt het mogelijk om een uniek aanbod te creëren dat bezoekers aantrekt en onderscheidt van andere bestemmingen. Je maakt je organisatie zichtvaar in het veld en dat zorgt voor nog meer bezoekers. Daarnaast faciliteert het samenstellen van de route een samenwerkingservaring, perfect voor groepsuitjes of familieactiviteiten. Het opnemen van lokale bezienswaardigheden en horeca in de route verrijkt de ervaring verder, door educatieve elementen en ontspanningsmogelijkheden te bieden. Ook kan het verkopen van gidsen of folders bij de bordjes een bron van inkomsten zijn en tegelijkertijd de kennis over de regio vergroten.

Tenslotte, door het initiëren van een dergelijk project draag je bij aan duurzaam toerisme en steun je de lokale economie, waardoor de fietsroute een waardevolle toevoeging wordt aan het recreatieve aanbod van de omgeving.

Conclusie:

Door het creëren van gepersonaliseerde fietsroutes versterk je niet alleen de lokale identiteit en economie, maar bied je ook een onvergetelijke ervaring die bezoekers dichter bij de unieke charme van jouw regio brengt.

 • Persoonlijke keuze van de route: Je kunt zelf de mooiste en interessantste plekken uitkiezen en bent niet gebonden aan het fietsknooppunten systeem.
 • Gemakkelijke navigatie: Je kunt de fietsroute bordjes zo ontwerpen dat de fietser gemakkelijk de weg kan vinden, zonder constant op je telefoon te hoeven kijken.
 • Merkversterking en zichtbaarheid: Het ontwerpen van fietsroutes met bedrijfsbranding op de bordjes kan de naamsbekendheid van een organisatie vergroten en zorgen voor positieve associaties en vergroten van herhaalbezoeken, bijvoorbeeld naar je bezoekercentrum
 • Thema-georiënteerde routes: De mogelijkheid om routes te ontwikkelen rond specifieke thema's, zoals historische locaties, kunst en cultuur, of culinaire ervaringen, waardoor fietsers gericht kunnen verkennen.
 • Gezamenlijke activiteit: Het is een leuke activiteit om samen met vrienden of familie te doen.
 • Verrijking van de ervaring: Je kunt specifieke bezienswaardigheden of horecagelegenheden opnemen in je route.
 • Informatieve waarde: Je kunt een folder verstrekken bij de fietsroute bordjes met meer informatie over de locaties.
 • Potentieel inkomen: Mogelijkheid om geld te verdienen door de folder te verkopen.
 • Duurzaamheid: Door zelf fietsroutes te maken en te markeren, draag je bij aan een duurzaam toerisme en recreatie.
 • Promotie van lokaal toerisme: Je helpt bij het promoten van lokale bezienswaardigheden en draagt bij aan de lokale economie.nformatiepaneel Wandelroute

Welke Frames zijn geschikt zijn voor fiets route borden

Duurzaamheid en weerbestendigheid van het frame voor fietsroute borden zijn essentieel voor de lange termijn. Frames zoals de PressArt-Kiekendief, PressArt-Raaf en in mindere mate de PressArt-Spreeuw worden veel gebruikt.


De esthetische uitstraling van het frame is ook belangrijk, vooral wanneer het past bij de omgeving. Het frame de Raaf is milieuvriendelijk en kan in zijn geheel hergebruikt worden, wat een duurzame keuze is hij past goed in natuurlijke landschappen en is prijstechnisch het interessantst. Omdat het ook door de dorpen en de steden gaan kiest men vaan voor het frame de kiekendief. In alle gevallen maak je fietsroute borden staand zodat je ze al van een grotere afstand kunt zien.


Fietsroute borden, hebben vaak een kaart ze worden dan ook wel oriëntatieborden genoemd. Een bord met een kaart heeft wat ruimte nodig en als je de mensen echt wat extra's wil geve zet je er ook wat leuke weetjes over de locatie zelf op. Dan wordt het een stuk leuker dan alleen een fietsknooppunten bord. Het is in alle gevallen van belang wat meerwaarde te geven.

Stevig fietsroute bord voor buitenAlhoewel deze gebruikt is al wandelroute bord kun je dit frame ook goed als fietsroute bord gebruiken.Houten informatieborden met een kaartwelk bord voor een fietsroute een paar voorbeelden

Fietsroute borden Gaasterland over historische restanten uit Zweden en Finland

Een voorbeeld van een bijzondere fietsroute is te vinden in Gaasterland, waar fietsers langs keien uit Zweden en Finland worden geleid. Deze route laat zien hoe het landschap is gevormd door de ijstijden en brengt de geschiedenis van de omgeving tot leven.

Je haalt bij het bezoekercentrum Mar en klif in Oudemirdum de fietsroute folder op laat de auto op het plein bij de restaurants staan en gaat op pad met de fiets voor een van de mooiste fietsroutes die Friesland en Gaasterland te bieden heeft. Je kunt langs een mooie historische uitkijk toren en vogelkijkhut en vele dorpen.


We hadden het genoegen voor deze route de borden te mogen maken en plaatsen. Ze mochten over de oude borden heen op een betonnen sokkel vlak langs de keien. Sabine Bode over de infoborden " ik heb specifiek gezocht naar duurzame informatieborden langs fietsroutes. We wilden gewoon goede borden die milieuvriendelijk zijn maar ook zeer krasvast en graffiti bestendig" .

Het plaatsen was een waar genoegen. Soms denk ik echt dat we de mooiste baan van Nederland hebben. Je kunt mij wakker make voor een dergelijke klus. Wie wil er nou niet een rondje rijden langs alle mooie plekjes van Gaasterland samen met de locale cultuurhistorische specialist van Gaasterland, iets leren over het ontstaan en vorming van ons land en ondertussen de oude borden vervangen voor nieuwe?  Ik wordt daar helemaal blij van en ging met meer energie naar huis dan toen ik er naar toe ging.


De borden vertellen korte verhalen over de oorsprong van de keien en geven op een kaartje aan waar in Zweden de keien vandaan gekomen zij en wat voor soort stenen het zijn. 


Hoe is het golvende landschap van Gaasterland ontstaan?

Het golvende landschap van Gaasterland doet denken aan de Veluwe of Limburg, maar heeft zijn eigen unieke charme. Dit landschap is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Drie kliffen in Gaasterland zijn zichtbare overblijfselen van dit geologische verleden. Deze hoge klifranden zijn ontstaan door afslag tijdens de periode van de Zuiderzee. Je kunt een korte video over het landschap van Gaasterland bekijken op deze link. Het is een prachtig gebied om te ontdekken!


Welk materiaal is het beste voor Fietsroute bordjes?

Omdat slijtvastheid, kleurechtheid en duurzaamheid van belang zijn bij fietsroute bordjes kun je het beste de PressArt-Plate-UV nemen. Dat is gemaakt van houtvezeld uit duurzaam beheerde bossen en de print i IN de plaat meegeperst waardoor het optimaal kleurecht en krasvast is. Het kan echt wat hebben en je kunt het bord gemakkelijk plakken of et onze beugels aan een flessenpaal, verkeerspaal of een van de PressArt-Frames, De PressArt- Raaf, PressArt-Kiekendief of PressArt-Spreeuw monteren.

De PressArt-Plate-UV Fietroutebordjes kun je in iedere maat bestellen. Vraag even een offerte aan en wanneer je op zoek bent meld je dan even aan bij de PressArt Catalogus infoborden. Daar hebben we de borden even op een rijtje gezet zodat je wat te kiezen hebt J kunt natuurlijk ook even contact opnemen we maken graag een offerte voor je.

vraag hier een sample voor fietsroute borden

Over de schrijver
Peter-Pim is de oprichter en eigenaar van PressArt. Hij specialiseert zich al meer dan 30 jaar in het ontwikkelen, produceren en plaatsen van grafische, monkeyproof communicatiemiddelen en design objecten. Hij verzint creatieve wandelconcepten zoals de Klompenpaden, heeft voor Staatsbosbeheer hun nieuwe lijn van frames ontwikkeld, adviseert vele groene en recreatieve organisaties bij hun keuze voor de inrichting van hun terrein rondom infoborden. Zijn bedrijf PressArt levert vele bewegwijzering-oplossingen en materialen die jarenlang goed blijven, optimaal krasvast zijn en ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. Zijn kracht is een enorme materialen kennis, inventiviteit en binnen korte tijd het oplossen van buitencommunicatie vraagstukken. Neem gerust contact met hem op dat vindt ie leuk.