Tiengemeten: Cultuurhistorische informatieborden en Natuur op zijn Best
23 juni 2024 
5 min. leestijd

Tiengemeten: Cultuurhistorische informatieborden en Natuur op zijn Best

Welkom op Tiengemeten: Het Eiland, Natuurmonumenten en de Creatieve Cultuurhistorische Informatieborden

Tiengemeten is een prachtig eiland in het Haringvliet, gelegen in de provincie Zuid-Holland, Nederland. Het maakt deel uit van de gemeente Hoeksche Waard. Vroeger was Tiengemeten een zandplaat, maar in de loop der eeuwen is het uitgegroeid tot een eiland. Tegenwoordig trekt het eiland bezoekers aan met zijn diverse en weelderige natuur. Je vindt er honderden vogelsoorten, Schotse hooglanders, bevers en herten. Wandelaars kunnen genieten van kilometerslange wandelpaden door de ongerepte natuur. Het is een oase van rust, waar je stilte en rust vindt zo dicht bij de grote stad Rotterdam. Het natuureiland is tevens het leefgebied van bevers, Schotse hooglanders en zelfs de zeearend. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen om het eiland te ontdekken, zoals de Beverroute en de Oude Polderroute. Ook kun je het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten bezoeken en genieten van koffie, thee en toiletten op het eiland en kun je buiten nog jarenlang genieten van de vele informatieborden die we daarvoor hebben gemaakt. Kortom, Tiengemeten is een bijzondere plek waar natuur en rust samenkomen! 🌿🦌🌼

Geschiedenis van Tiengemeten

Tiengemeten begon als een zandplaat in het Haringvliet, ongeveer 10 gemet groot, een oude landbouwmaat die verwijst naar de hoeveelheid grond die een boer in een dag kon ploegen. Dit is ook waar de naam Tiengemeten vandaan komt. Rond 1600 werd het eiland ontwikkeld tot landbouwgrond, waar boeren aardappelen, vlas, koren en bieten verbouwden. De bewoners waren vaak geïsoleerd door weersomstandigheden en afhankelijk van elkaar voor overleving

In 2007 werd Tiengemeten teruggegeven aan de natuur, wat leidde tot een drastische transformatie van rechte akkers naar een divers landschap van kreken, moerassen en rietland. Dit nieuwe ecosysteem biedt een thuis aan vele vogel- en diersoorten.

Quarantaine en Maritieme Geschiedenis

in de negentiende eeuw moesten schepen die naar Rotterdam voeren, bij het eiland Tiengemeten voor anker gaan. Een chirurgijn kwam dan aan boord om te controleren of de bemanning besmettelijke ziekten had. Als er ziektes werden aangetroffen, moesten de zeelieden van boord en in quarantaine. Hiervoor was op Tiengemeten een geïsoleerd hospitaal gebouwd. Dit quarantainegebied, ontworpen om het eiland te beschermen tegen epidemieën, had een grote impact op de maritieme geschiedenis van Tiengemeten.

Natuurmonumenten, de huidige beheerder van Tiengemeten, werkt aan het behouden en zichtbaar maken van deze negentiende-eeuwse geschiedenis. Het quarantainegebied en de bijbehorende gebouwen zijn nog steeds herkenbaar op het eiland. Door middel van permanente exposities, wandelpaden en historische reconstructies houdt Natuurmonumenten dit belangrijke deel van de geschiedenis levend.

In 2014 hebben we al eens een reeks zeer grote maar ook kleine informatieborden voor Natuurmonumenten in een mini expo mogen maken waarin de geschiedenis zijn weergegeven deze informatieborden zijn in de oude gebouwen op het eiland te bezichtigen.

 

Hoe Kom Je op Tiengemeten?

Tiengemeten is bereikbaar per veerboot vanuit het plaatsje Nieuwendijk. De overtocht duurt ongeveer 15 minuten. Bij aankomst op het eiland begint je avontuur bij het bezoekerscentrum, waar je informatie kunt krijgen over wandelroutes en activiteiten. Het eiland is autovrij, wat zorgt voor een rustige en authentieke ervaring in de natuur.

Tiengemeten biedt een unieke mix van natuur en cultuur, wat het een bijzondere bestemming maakt voor natuurliefhebbers en geschiedenisfans. Met zijn uitgebreide wandelpaden, informatieve borden en diverse landschappen, is er voor ieder wat wils op dit bijzondere eiland.

Creatieve Cultuurhistorische Informatieborden: Verhalen van het Verleden

Verspreid over het eiland vind je informatieve borden die je meer vertellen over de geschiedenis en cultuur van Tiengemeten. Deze borden zijn creatief vormgegeven en bieden inzicht in het verleden en de natuur op het eiland.

De borden die we in 2014 maar ook de borden die we voor een nieuwe lokatie op Tiengemeten in 2024 hebben gemaakt voor Natuurmonumenten zijn gemaakt van PressArt-Plate-UV het perfecte bord voor natuurorganisaties omdat ze gemaakt zijn van houtvezels uit duurzaam beheerde bossen en extreem krasvast en kleurecht zijn. De print zit IN de plaat geperst achter de perfecte UV toplaag ter bescherming tegen zonnestralen. De plaat kan tegen weer en wind en na gebruik kan het hergebruikt worden voor terugwinning van energie of kun je het in de houtbak van de gemeente doen zodat ze er bijvoorbeeld spaanplaat of andere producten van kunnen maken.

Natuur en Cultuur: Waarom Tiengemeten een Unieke Bestemming is

De combinatie van natuur en cultuur maakt Tiengemeten een unieke bestemming. Of je nu komt voor de rust, de historie, of de natuur, dit eiland heeft voor ieder wat wils. Het is zeker de moeite waard om daar eens een dagje naar toe te gaan en natuur en cultuur op zijn best te bewonderen en met garantie zie je onze borden daar nog steeds in weer en wind en gemaakt van natuurlijke materialen.

Creatieve Cultuurhistorische Informatieborden

PressArt maakt al jaren informatieborden voor Natuurmonumenten, vaak in samenwerking met creatieve communicatiebureaus. De nieuwste borden op Tiengemeten zijn dus ook gemaakt van houtvezels uit duurzaam beheerde bossen en oud papier. Ze zijn extreem kleurecht en "Monkeyproof" getest. Met een projectnummer &  bord nummer samen et de vermelding PressArt.nl, bieden ze 10 jaar kleurechtheidsgarantie.

We kunnen ook alle andere soorten materialen voor je producten zoals onze PressArt-Braille, PressArt-DibHD maar ook de PressArt-Subliem die wij op verzoek ook toepassen voor de Staande Ombouw Groot  ( SOG) of Liggende Ombouw Groot. Vraag de beschikbare frames voor informatieborden aan om jouw cultuurproject te ondersteunen. We helpen je graag verder met de realisatie van je creatieve buiten communicatie of de inhoud nu is over Cultuur of Natuur. We helpen je graag verder.

Natuurmonumenten Staande Ombouw Groot

Hier een paar voorbeelden van een Staande ombouw groot van natuurmonumenten. Let op deze beelden komen niet van Tiengemeenten maar ben ik gewoon in het veld tegengekomen.  We ontvangen helaas niet altijd foto's van de door ons geleverde borden.

SOG Staande ombouw groot cultuurhistorisch cultuurhistorisch informatiebord-natuurmonumenten-SOG Staande ombouw groot cultuurhistorisch cultuurhistorisch informatiebord-natuurmonumenten-

Voorbeelden van LOG Liggende Ombouw Groot van Natuurmonumenten

Deze twee liggende ombouwen groot zijn een goed voorbeeld van een PressArt-Subliem bord. Het nadeel van dat materiaal is dat het niet zo kleurecht en krasvast is dan de PressArt-Plate-UV maar de prints zijn wel heel erg brilliant waardoor het door veel klanten gewaardeerd wordt. Persoonlijk zou ik dan toch voor de PressArt-Plate-UV gaan aangezien daar geen aluminium in zit en het glanzende van de PressArt-Subliem soms wat storende reflectie veroorzaakt daarnaast blijft de PressArt-Plate-UV veel langer kleurecht en is het beter bestand tegen de Monkey's in onze maatschappij.

LOG liggende ombouw groot informatiebord vogelkijkhut natuurmonumenten-schiermonnikoogLOG liggende ombouw groot informatiebord vogelkijkhut natuurmonumenten-schiermonnikoogLOG liggende ombouw groot informatiebord vogelkijkhut natuurmonumenten-schiermonnikoog

We kunnen dat natuurlijk allemaal wel vertellen maar het beste kun he jet even testen. Vraag daarom onze Catalogus aan en we sturen je tevens een sample van een van onze beste materialen toe.

catalogus creatieve cultuurhistorische informatieborden aanvragenTijd oor actie > Catalogus aanvragen en sample ontvangen >Over de schrijver
Peter-Pim is de oprichter en eigenaar van PressArt. Hij specialiseert zich al meer dan 30 jaar in het ontwikkelen, produceren en plaatsen van grafische, monkeyproof communicatiemiddelen en design objecten. Hij verzint creatieve wandelconcepten zoals de Klompenpaden, heeft voor Staatsbosbeheer hun nieuwe lijn van frames ontwikkeld, adviseert vele groene en recreatieve organisaties bij hun keuze voor de inrichting van hun terrein rondom infoborden. Zijn bedrijf PressArt levert vele bewegwijzering-oplossingen en materialen die jarenlang goed blijven, optimaal krasvast zijn en ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. Zijn kracht is een enorme materialen kennis, inventiviteit en binnen korte tijd het oplossen van buitencommunicatie vraagstukken. Neem gerust contact met hem op dat vindt ie leuk.
Reactie plaatsen