Informatiepanelen schoonmaken
30 april 2022 
3 min. leestijd

Informatiepanelen schoonmaken

Het is wijs om jaarlijks in de begroting op te nemen dat informatieborden schoongemaakt moeten worden. Na verloop van tijd ontstaan er op ieder soort informatiebord wel vuil en algen en is het wijs om de informatieborden schoon te maken zodat ze weer representatief zijn. Wanneer je dat opneemt in je begroting en iemand daar verantwoordelijk voor maakt om bepaalde datum in het jaar zorgt het ervoor dat je bedrijf in het onderwerp altijd representatief is. In dit artikel staan we stil stil bij het schoonmaken van onze PressArt-Plate-UV borden, zodat je exact weet hoe je de informatieborden kunt onderhouden.

Voordelen van goed onderhoud aan informatieborden

De PressArt-Plate-UV Informatieborden en andere borden van PressArt zijn niet veeleisend op het gebied van schoonmaak en onderhoud. Het schoonmaken van informatieborden kan nodig zijn om het het oppervlak van de informatieborden te reinigen, zodat eventueel vuil en algen verwijderd worden en het informatiebord weer duidelijk leesbaar wordt.

De voordelen van goed onderhoud aan informatieborden is dan ook dat je ervoor zorgt dat de informatie op het bord ten alle tijden duidelijk te lezen is en een langere levensduur heeft. In de onderstaande afbeeldingen zie je dan ook heel goed het verschil tussen schoongemaakte borden en hoe de borden er voorheen uitzagen.

InfoBorden BBQ schoonmaak actie

We hebben eens een keer voor alle boswachters van het Utrechts Landschap een Borden BBQ schoonmaakactie georganiseerd zodat ze een dag al hun borden schoon ging maken in hun terrein aan het eind van de dag was er een barbecue met een drankje om de dag af te sluiten. Hierdoor was het een actie die ook daadwerkelijk uitgevoerd werd. Je kon immers niet niet aan het eind van de dag op de barbecue aankomen en je borden niet schoon gemaakt te hebben. Je kunt ook een team van een bepaalde wijk verantwoordelijk maken voor het schoon maken van je borden zolang er maar telkens een datum en een persoon aan gekoppeld is wanneer het gebeurd moet zijn.

Borden schoonmaken boswachters borden BBQ

Schoonmaak instructies informatiepalen

Het schoonmaken van informatieborden hoeft helemaal niet veel tijd te kosten want het is altijd te doen in verloren uurtjes of wanneer men toch bezig is in die bepaalde wijk, recreatie terrein of landgoed. Wanneer de boswachter of de wijkmanager zich bewust is dat hij/zij dat moet doen kun je net zo goed even een doekje over het bord halen als je er naast staat.

 Lichtere vervuiling kunt u eenvoudig met helder, lauw water reinigen. Sterkere vervuiling mag alleen met zeepoplossing of afwasmiddel worden verwijderd.

  • Gebruik niet schurende huishoudelijke schoonmaakmiddelen die altijd in water zijn verdund
  • Gebruik fijne en schone doeken of sponzen
  • Was altijd met schoon, helder water om strepen te voorkomen

PressArt-Plate-UV en vele andere borden mogen de volgende reinigingsmiddelen in geen geval worden gebruikt:

  • Hoge drukreiniger of stoomstraal
  • Schurende reinigingsmiddelen (bijv. schuurpoeder of melk)
  • Oplosmiddelen of reinigingsmiddelen die oplosmiddelen bevatten (bijv. Aceton, benzine, verdunners etc.)
  • Schurende of schurende poetsdoeken of sponzen (bijv. microvezeldoekjes, schuursponzen, staalwol etc.)

De reinigingsadviezen zijn van toepassing op oppervlakteverontreiniging die optreedt tijdens algemeen gebruik, verwerking en installatie van PressArt-Plate-UV panelen.graffiti op informatieborden buiten

Graffiti verwijderen van informatieborden

Wanneer er graffiti op onze informatieborden komen kun je die er afhalen met anti-graffitimiddel. Je moet je er echter wel van bewust zijn dat de meeste anti-graffiti middelen een agressieve oplosmiddelen bevatten die niet altijd goed zijn voor het bord. Als je die toch toepast zorg er dan voor dat het bord zo kort mogelijk in aanraking komt met het bord en dat je het gehele bord schoon spoelt met water en er geen reststoffen achterblijven op het bord zelf.

Vooral bij transparante infoborden van polycarbonaat en acrylaat moet e goed oppassen aangezien je bij een verkeerd gebruik al snel matte infoborden krijgt.

We hebben onze PressArt-Plate-UV maar ook onze met vinyl bestickerde infoborden met top laminaat eens met anti-Graffitimiddel schoon gemaakt en deze kwamen er echter perfect weer uit. We zijn echter wel van mening dat als je dat vaak zou moeten doen dat het op een gegeven moment wel zichtbaar wordt op het bord zelf. Het tast toch de toplaag van het infobord aan.


Conclusie

Goed onderhoud is belangrijk voor informatieborden. Ondanks dat informatieborden relatief onderhoudsarm zijn, is het wel van belang dat eventueel vuil en algen verwijderd worden. Dit kan eenvoudig gedaan worden met een natte (zachte) doek en met schoon water. Op deze manier zorg je ervoor dat bezoekers te allen tijden informatiepanelen herkennen en kunnen gebruiken. Het beste advies voor schone informatieborden is het materiaal PressArt-Plate-UV te gebruiken zodat je er zeker van bent dat je er alles weer van af krijgt.

Over de schrijver
Lisa, is ons middelpunt in de digitale storm over buitencommunicatie en krasvaste infoborden. Een idee staat in no time op de site en voldoet aan alle grillen die het internet. Wat onze informatieborden en bewegwijzering buiten doen doet Lisa op onze site en dat is de beste communicatie middelen in het daglicht zetten voor ideale buitencommunicatie voor natuur, cultuur en recreatie.
Reactie plaatsen