Hoe maak je een Informatiepaneel

Als je een Informatiepaneel wil maken die je buiten neer wil zetten zijn er enorm veel zaken waar je op moet letten. Het is wijs om op de hoogte te zijn van de belangrijkste zaken voordat je gaat beginnen. Vandaar even aandacht aan hoe je een Informatiepaneel moet maken.

Hoeveel tekst plaats je op een Informatiepaneel? Wat is de optimale tekst-beeld verhouding op een Informatiebord en ga zo maar door.

  1. Wat is de optimale tekst-beeld verhouding op een Informatiebord
  2. Hoeveel tekst kan er op mijn informatiepaneel
  3. Welk materiaal kun je het beste gebruiken voor een full-colour Informatiepaneel
  4. Welk materiaal voor het maken van Informatiepanelen geeft de beste kleurechtheidsgarantie?
  5. Welke frames of draag constructies zijn er voor Informatiepanelen

 Wat is de ideale tekstformaat van een informatiepaneel

Een van de dingen die we je graag willen leren is het ideale tekstformaat of letterhoogte. Hoe weet je nou of die tekst goed leesbaar is voor oud en jong?  Voor een informatiebord langs de snelweg gelden andere regels dan voor een informatiebord langs een wandelroute.

Een tekst is goed te lezen als het voldoende groot is voor de kijkafstand tussen de bezoeker en het informatiebord.

Zo moet een letter twee keer zo groot zijn als de afstand tussen bezoeker en het bord ook twee keer zo groot is. Je ziet dit goed in het plaatje hieronder.

Zie dat bij een kijkafstand van 50 meter de kapitaalhoogte 100 mm zou moeten zijn en bij een kijkafstand van 5 meter 13 mm.

Bij de kapitaalhoogte hebben we het over de afstand tussen de bovenkant van de lijn en de onderkant van de lijn. Omdat kapitaalhoogten niet gestandaardiseerd zijn op de corpshoogte (de gewone letter) kan dat verschillen van het lettertype.

Voor een informatiebord kun je het beste een x-hoogte van 4 mm nemen voor de platte tekst. Daarmee bedoelen we de tekst die je dus in je alinea's gebruikt. Dus niet de titels of de bijschriften. Je kunt hier wel een beetje mee sjoemelen maar dat is dan weer zeer afhankelijk van de kleuren die je gebruikt voor de ondergrond en de letters zelf.
Ik zal je nog wat beter op weg helpen. Stel je hebt een recreatief informatiebod zoals op het plaatje hieronder vorm gegeven mar je vraagt je af of het wel voor iedereen goed leesbaar is. Ik zou dan willen adviseren een gedeelte van de tekst 1:1 uit te printen. Meestal kun je wel in je printen instellen dat hij het op 100% moet printen. Kies dan een van de pagina's uit die hij moet printen waar test op staat en leg die op de grond. Ga ervoor staan en wanneer je de test vanuit staande positie nog steeds goed kunt lezen ben je goed bezig.

Hoeveel tekst past er op mijn informatiepaneel

Er zijn serieus nog steeds mensen die bij ons een paar vellen vol tekst aanleveren en ons vragen om dat dan op het informatiepaneel te plaatsen. Ik neem ze dat niet kwalijk. Als ik enthousiast over iets ben wordt ik ook langdradig maar voor een infobord moet je dat laten en bewaren voor een boek of een verdiepende website. De beste algemene adviezen over tekstlengte die ik je kan geven zijn als volgt:

  • Besef dat sommige bezoekers buiten staat met een hond aan de lijn die staat te trekken en kinderen die aan het donderjaren zijn en ze ook nog in de gaten moeten houden. Elle lange verhalen zijn geen optie.
  • Schrijf op wat de bezoeker MOET weten/ onthouden als ze het bord gelezen hebben. Richt daar je focus op.
  • Besef dat de gemiddelde lezer in 2012 ongeveer 65 minuten naar een bord keek en dat dat vast nu niet langer geworden is. Eerder korter. 
  • Denk in beelden, bijschriften en leuke weetjes.
  • Vergeet je PR niet ( logo, tekst? )
  • Plaats geen QR code naar de website maar naar naar een direct doneren of lidmaatschap pagina. Of een QR code naar de rondleiding van de boswachter,
  • Nog even over bord formaten.

Hoe groot informatiepaneel moet ik nemen? 

Dit is moeilijk maar ik doe toch een poging en vermeld hierbij te zeggen dat ik het dus echt over informatiepanelen heb niet over, oriëntatiepanelen, bestemmingsborden of verwijsborden, regelgevende bebording of openstellingsborden heb. Dat is allemaal net weer even anders. 

Een informatiepaneel is een communicatiemiddel dat gebruikt wordt op specifieke informatie met mensen te delen. Meestal is dat een tekst over een natuurgebied, cultuurhistorie of om te lezen wat er op een bepaald terrein allemaal is te lezen. 

Ik noem even wat maten zodat je een beetje een gevoel krijgt hoeveel tekst kan er op een informatiebord van :

  • A4 formaat 297 x 210 mm > 1 onderwerp 1 klein plaatje 140 woorden
  • A3 Formaat 420 x 297 mm > 1 onderwerp 1 plaatje 200 woorden
  • A2 Formaat 594 x 420 mm > 1,5 onderwerpen twee plaatjes 250 woorden
  • A1 formaat  841 x 594 mm >  1,5 onderwerpen twee plaatjes 300 woorden
  • 1200 x 800 mm en groter > kaart, intro tekst, verdiepende tekst, weetje 3 beelden met bijschriften. 400 woorden

Natuurlijk krijgen wij iedere tekst wel in het bord gedrukt. We maken dan de teksten kleiner de beelden kleiner en er blijft weinig 'wit' ruimte over, Het geheel krijgt dan een druk uiterlijk is soms niet meer goed leesbaar en er is geen ruimte meer voor mooie vormgeving.

Doe je dat toch dan doen we natuurlijk ons best. Wij willen ook graag een mooi bord maken maar je moet dan wel beseffen dat er niet veel mogelijkheden meer zijn en het geheel er niet aantrekkelijker op wordt.

Welk materiaal kun je het beste gebruiken voor een full-colour Informatiepaneel

Voordat ik deze vraag kan beantwoorden moet je je de volgende vraag stellen. Gaat het hier om een tijdelijk paneel die na een jaar of vijf mag verkleuren of maak je meteen een bord die een jaar of 10 goed moet blijven? 

Wanneer je een bord van 1 tot 5 jaar wil hebben kun je volstaan met een sticker op een plaatmateriaal. Ga dan voor onze BioPlate, DibHD of TressHD perfecte producten mooie printkwaliteit en met de speciale UV laminaten kom je een heel eind.

Wanneer het langer moet staan kies van voor de PressArt-Plate-UV het perfecte materiaal voor informatiepanelen voor buiten. Extreem krasvast, graffiti bestendig en officieel monkeyproof getest door de apen van de apenheul. Naast de graffiti bestendigheid is het ook nog eens voor 70% gemaakt uit houtvezel en hou je duurzaam beheerde bossen, en alles daarin leeft in stand. Je kunt een sample aanvragen van het materiaal op onze home page en geloof me als je dat in handen hebt begrijp je waarom we daarover zo enthousiast zijn. Iets duurder maar in verhouding tot al het werk wat nodig is om een bord te maken, tekst, cartografie, vormgeving, frame plaatsen en overleggen is het het zeker waard. Je zet dat neer samen met onze stevige frames en je hebt daar meestal een decennia geen  omkijken meer naar.

Welk materiaal voor het maken van Informatiepanelen geeft de beste kleurechtheidsgarantie?

Onze PressArt-Plate-UV ( sample iphone ) geeft de grootste kleurechtheidsgarantie. De exacte garantie staat aangegeven in de offerte. De print zit in de plaat meegeperst.

.    sample beste informatieborden aanvragen

Welke frames of draag constructies zijn er voor Informatiepanelen

In de afgelopen jaren zijn we van mening dat we voor iedereen wel een geschikt frame hebben uit onze standaard collectie. Het komt echter nog steeds voor dat we frames op maat moeten maken omdat iemand weer iets nieuws verzonnen heeft of het per se in dat formaat uitgevoerd wil hebben. 

Wat je het beste even kunt doen in je aanmelden op deze pagina en een beperkt overzicht bekijken va onze collectie en van daaruit een je gewenste formaat aangeven zodat wij met je mee kunnen denken en de beste standaard maat die daar in de buurt komt te offreren We sturen je plaatjes mee zodat je je in kunt leven in de verhoudingen en veelal geven we ook nog opties, alternatieven mee. Op die manier verzand je niet en helpen we je tussen de bomen het beste informatiepaneel te zien. Op onze catalogus pagina ( hier aanvragen) hebben we ook een filmpje gezet wat je mogelijk verder op weg helpt bij je keuze.  

Soorten Infoborden voor buiten

Wanneer het gaat om informatieborden en de inrichting van een terrein zoals een camping of een natuurgebied / landgoed hebben we een video in elkaar gezet waarbij we verschillende typen infoborden aan bod komen. In deze video komen zowel de informatiepanelen, oriëntatie panelen, bestemming en verwijsboren aan bod maar ook de bewegwijzering van een wandelroute of de handwijzers en de regelgevende of ook wel verbod en gebodsborden voorbij. 

Deze video geeft een goed voorbeeld hoe mensen een terrein benaderen en stapsgewijs de goede richting opgeholpen worden. Al deze borden hebben we in verschillende formaten beschikbaar in onze catalogus informatieborden waarvoor je je hier even kunt inschrijven zodat we e verder kunnen helpen. Je zult merken dat het wijs is om gewoon even een mail te sturen met je aanvraag en omschrijving van je vraagstuk zodat wij mee kunnen denken en direct een oplossing kunnen verzinnen voor jullie specifieke situatie zonder dat dat gelijk geld gaat kosten. Wij rekenen niet zomaar een bedrag maar maken eerste een offerte en na akkoord gaan we aan de slag. 

Schrijf je hier in naar de catalogus infoborden.


cayalogus informatiepanelen en informatieborden aanvragenOp naar het overzicht infoborden

Over de schrijver
Peter-Pim is de oprichter en eigenaar van PressArt. Hij specialiseert zich al meer dan 30 jaar in het ontwikkelen, produceren en plaatsen van grafische, monkeyproof communicatiemiddelen en design objecten. Hij verzint creatieve wandelconcepten zoals de Klompenpaden, heeft voor Staatsbosbeheer hun nieuwe lijn van frames ontwikkeld, adviseert vele groene en recreatieve organisaties bij hun keuze voor de inrichting van hun terrein rondom infoborden. Zijn bedrijf PressArt levert vele bewegwijzering-oplossingen en materialen die jarenlang goed blijven, optimaal krasvast zijn en ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. Zijn kracht is een enorme materialen kennis, inventiviteit en binnen korte tijd het oplossen van buitencommunicatie vraagstukken. Neem gerust contact met hem op dat vindt ie leuk.
Ben van Bennekom
Door

Ben van Bennekom

op 08 Apr 2011

Ik werk met A-4 120 grams papier geplastificeerd. Laat het me weten als je dit bericht niet hebt gelezen.

Peter-Pim
Door

Peter-Pim

op 08 Apr 2011

Ben, Een geplastificeerd A-4 is een mooie manier van een tijdelijk informatiepaneel. Zolang het niet in kleur geprint wordt gaat dat ook nog betrekkelijk lang mee. Voorkom echter het printen in kleur want laserprinters maar ook de 'huis tuin en keuken' inkjet-printers zijn niet kleurecht en daardoor vervagen de kleuren al naar enkele maanden door de invloed van het zonlicht. In veel gevallen wordt de geplastificeerde A4 gebruikt voor tijdelijke aankondigingen. Sommige mensen maken de A4 iets kleiner zodat er wat extra ruimte is om nietjes door het geplastificeerde gedeelte te nieten en zo de print aan een houten ondergrond vast te nieten. Ik adviseer om geplastificeerde A4-tjes niet langer dan twee maanden te gebruiken. Anders wordt het al snel rommelig. Succes!

Boy Groot
Door

Boy Groot

op 19 Jul 2011

Beste Peter-Pim, Ik ben bezig met een watervogelverblijf op onze vmbo-groenschool. Voor dit verblijf wordt gebruik gemaakt van een sloot welke tussen onze school en een speciale school loopt. Beide scholen gaan het watervogelverblijf gebruiken. Aan beide zijden van de sloot wil ik hetzelfde informatiebord. Een bord van minimaal 1 bij 2 meter. Heb jij ideeën over materiaal, uitvoering oid. Op het bord komt algemene informatie over watervogels en ook de aanwezige soorten met foto en al. Verder een plattegrond van het verblijf met daarop aangegeven de verschillende onderdelen van het verblijf. Voerplek, rustplaats, broedhokken, etc. Ik zocht eigenlijk een website van een bedrijf waar ik eens lekker het bord kan ontwerpen. Zou u eens kunnen reageren op mijn reactie? Met een vriendelijke groet, Boy Groot Clusius College Schagen

Peter-Pim
Door

Peter-Pim

op 25 Aug 2011

Roy, Wat een leuk initiatief! Enige tijd geleden zijn er nieuwe borden gemaakt bij de kinderboerderij in Nieuwegein. Er is daar gebruik gemaakt van het materiaal PressArt-Plate-UV wat zeer vandaalbestendig is en uniek omdat het beeld in een keiharde plaat geperst wordt. Hierdoor is het ook nog eens zeer Graffiti bestendig. Wat vormgeving betreft zijn er twee mogelijkheden. 1 je maakt een hoge resolutie PDF 1:1 met beelden die een resolutie hebben van 150 dots per inch op het uiteindelijke formaat. Zorgt ervoor dat er een overlap is van 1 cm (dus wanneer een kleurvlak tot aan de rand van je Infobord komt moet het nog 1 cm extra buiten het bord steken. De PDF kan je naar www.PressArt.nl mailen en daar kan het in productie gegeven worden. 2 Je stuurt al je beeldmateriaal op naar info@PressArt.nl en zij geven het geheel vorm en leggen het ter goedkeuring voor. Er zijn ook nog alternatieve materialen die minder krasvast zijn maar daar kun je het beste wat informatie over inwinnen bij www.PressArt.nl ze kunnen daar ook een offerte voor je maken en voorstellen doen voor het frame waar het bord op zou kunnen. Een infobord van 2000x1000 mm is behoorlijk groot. Je zou ook kunnen denken aan meerdere kleine borden van bijvoorbeeld A3 of A2 formaat. Die worden beter gelezen dan groot formaat Informatieborden. Succes Peter-Pim Stolker

mirjam
Door

mirjam

op 28 Aug 2012

Dag, Ik ben beheerder van het Fort bij Uithoorn onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Wij gaan een nieuw laarzenpad openen dat rond het Fort loopt en willen daar info bordjes neerzetten die niet hoeven te blijven staan maar wel redelijk "regen" proef moeten zijn. We hebben heel weinig geld en denken aan A4 plastificeren maar hoe maak je er dan een behoorlijk bordje van en hoe zet je dat op een paaltje? hele basale vragen maar ik ben bang dat we ook hele basale oplossingen moeten zoeken, ik heb 12 paaltjes nodig en 350 euro omdat te realiseren, op 8 sept. gaat het pad al open ?! Kun jij ons een paar goeie tips geven of wellicht een beetje helpen? met vriendelijke groet, Mirjam Jansen-Schaap

Peter-Pim
Door

Peter-Pim

op 28 Aug 2012

Mirjam, Het plastificeren is wat dat betreft een snelle goede oplossing wanneer het niet langer dan een paar dagen of weken zou moeten hangen. Bijvoorbeeld bij een open dag of de week van het landschap. Maak de A4 iets kleiner zodat er bij het plastificeren onder en boven wat plastic over blijft. Je hebt daarmee ruimte gecreëerd om er een nietje, spijker of punaise door te drukken. Zet palen in de grond, liefst vierkante op palen met een vlakke zijde en niet daar de geplastificeerde "bordjes" op. Beter nog is een houten plaat op A3 formaat op de paal te schroeven en die bijvoorbeeld een eigen huisstijl kleurtje mee te geven en daar dan de geplastificeerde bordjes op te nieten. Dat ziet er direct ook wat beter uit en de bordjes blijven beter hangen met wind. Denk er om dat geplastificeerde kleurenprints niet kleurecht zijn. Als het niet in kleur hoeft blijven ze dus langer mooi. Een andere meer professionele oplossing zou zijn om de ontwerpen te laten maken met het materiaal PressArt-Directprint Dib. Dat is een hardere plaat waar we direct in Full Colour op printen en dat blijft ongeveer 3 jaar kleurecht. We kunnen dat ook weer voorzien van een coating waardoor de kleurechtheid langer goed blijft. Wanneer je daar een prijs van wil hebben mail dan even naar info@PressArt.nl Geef formaat, aantal en of je al dan niet zelf de ontwerpen aanlevert en we leveren snel een offerte. Kun je er zo mee verder?

Jelle
Door

Jelle

op 17 Aug 2024

65 minuten? seconden eerder

Reactie plaatsen