QR-code en de Zeven voorwaarden waaraan een mobile website moet voldoen

Wanneer een QR-Code verwijst naar een Mobile Website en je dus een Mobile Website moet (laten) maken is het van belang dat je weet waaraan die moet voldoen. Om je op weg te helpen hier alvast een aanzet.

Om een mobiele website goed te kunnen gebruiken, moet het ontwerp rekening houden met een aantal zaken. Zeven voorwaarden waaraan een Mobiele Website moet voldoen.

 QR-code en de Zeven voorwaarden waaraan een mobile website moet voldoen

1. Houd de regels voor webschrijven in acht

Door de beperkte ruimte op het scherm van een smartphone, zullen gebruikers nog meer scannend lezen dan bij een gewone website. Het hanteren van de regels voor webschrijven, wordt daarmee nog belangrijker. De voornaamste regels nog even op een rij:


 • Houd de alinea's kort;
 • Houd de zinnen kort;
 • Gebruik kopjes;
 • Schrijf actief:
 • Gebruik bullets voor opsommingen;


2. Houd een Mobile Website simpel

Gebruikers van een Smartphone zullen geen lange, ingewikkelde formulieren invullen. Of een uitgebreid bestelproces doorlopen. Eenvoud en snelheid moeten het uitgangspunt zijn van het ontwerp van de site.

3. Test op Mobile Website verschillende schermgroottes

De weergave van een Mobiele Site verschilt per schermgrootte. Test je site op de diverse schermgroottes. Heb je een pagina waarbij er bovenaan belangrijke informatie staat, zet dan bijvoorbeeld geen grote foto boven de tekst. Op een klein scherm valt de belangrijke informatie dan namelijk onder de schermrand. De gebruiker moet dan scrollen en haakt wellicht af.

4. Houd rekening met de diverse bedieningswijzes

Er zijn voor Smartphones diverse bedieningswijzes. Voor het gebruik van een mobiele site maakt het uit of jouw toestel met Touchscreen bediening werkt, of met een Trackball. Zorg ervoor dat het ontwerp van jouw Mobiele Site geschikt is voor de diverse bedieningswijzes.

5. Manage de verwachtingen van gebruikers

Eén van De Grootste Irritaties Bij een Website is de illusie van functionaliteit. Een figuur of afbeelding die de suggestie wekt dat er functionaliteit onder verborgen zit, werkt als een dooie mus. Een goed recept voor irritatie en frustratie bij de bezoeker. Voorkom dit in je ontwerp.

6. Beperk grafische elementen

Het downloaden van grafische elementen van een site vergt het meeste tijd. Om de Downloadtijd te Beperken is het daarom verstandig het Gebruik van Grafische Elementen te Minimaliseren.

7. Minimaliseer niet plat je reguliere site tot een mobiele site

Vaak zijn Mobiele Websites slechts een mini-versie van een reguliere internetsite. Dit leidt tot twee valkuilen:
 • Een simpelweg Geminimaliseerde Aanpassing van een reguliere website, houdt Geen Rekening met de specifieke Mobiele Situatie. Een mobiele variant van een reguliere website, moet echter nog directer tot snel resultaat leiden voor de gebruiker.
 • Een minimalisatie houdt doorgaans Geen Rekening met de Beperkte Navigatiemogelijkheden van Mobiele Browsers. Het ontwerp zal juist moeten voorzien in betere navigatiemogelijkheden voor de gebruiker.

 • Ik hoop van harte dat dit je een beetje op weg geholpen heeft.

  Als je verder nog tips en adviezen hebt deel ze dan door hieronder een bericht achter te laten.

  Succes

  Peter-Pim Stolker
Reactie plaatsen