Grafisch beton

Grafisch beton

Grafisch beton wat is dat? Zodra we een tekst of illustratie op het betonoppervlak aanbrengen, spreken we van grafisch beton. De keuze voor beton als werkmateriaal is heel simpel: het is ontzettend duurzaam en veelzijdig.


Beton is samengesteld uit cement en een materiaal zoals zand, grind of steenslag. Cement verhardt zodra je hier water aan toevoegt en fungeert dus als een bindmiddel voor het beton. Doordat ook gebruik wordt gemaakt van een zand of grind, ontstaat een duurzaam materiaal waar in de bouw veel mee wordt gewerkt.


https://youtu.be/xJm42A2B2wM



Grafisch beton is Monkeyproof

Omdat beton zo duurzaam is, wordt het niet alleen in de bouw gebruikt, maar bijvoorbeeld ook voor informatiepanelen. Het harde materiaal kan namelijk tegen een stootje.


Wij noemen de informatiepanelen dan ook Monkeyproof: het grafisch beton is bestand tegen slecht weer of vandalisme en is redelijk krasvast.



Inspiratie video

https://youtu.be/f_dccIcfxCE

Productiemethode grafisch beton

Grafisch beton is ontzettend veelzijdig. Zo kan je onder andere:




  • Een informatiepaneel van beton maken
  • Tekst in beton verwerken
  • Een foto of afbeelding op het betonoppervlak aanbrengen

Afhankelijk van de wensen, is het mogelijk om met verschillende productiemethoden het gewenste resultaat te bereiken. In grote lijnen zijn er 4 methodes om grafisch beton te maken namelijk; Zandstralen, uitwassen, structuurmatten en printen.



Gezandstraald beton

Een veelgebruikte methode is het ‘zandstralen’ van een afbeelding op een stuk beton. De afbeelding wordt dan eerst in een rubbermat voorgesneden, die vervolgens op het stuk beton wordt geplaatst. Met een zandstraler worden de onbedekte stukken beton gestraald, waardoor een verdieping ontstaat en de afbeelding op het beton wordt overgebracht.



-grafisch-beton-informatiepanen-architectuurIMG_5497_700x933Uitgewassen beton

Ook het uitwassen van beton behoort tot de mogelijkheden. Bij deze methode wordt een speciaal stofje op het beton geplaatst, zodat deze op sommige plekken minder snel zal uitharden. Omdat het onbehandelde stuk beton sneller uithardt, wordt het minder harde stuk beton uitgewassen. Zo ontstaat er dus een hele mooie en natuurlijke afbeelding of tekst op het stuk beton.



Grafisch beton met structuurmatten

Tot slot is het ook mogelijk om met een structuurmat te werken. In dit geval wordt een rubbermat met de structuur van de afbeelding in een bak geplaatst. Daar wordt dan beton op gegoten, die moet uitharden. Eenmaal uitgehard, kan de structuurmat worden verwijderd. Zo ontstaat een afbeelding op het betonoppervlak.



Printen op beton

Daarnaast is het ook mogelijk om direct op het beton te printen en dan al dan niet voor en na te bewerken met een coating. Dit is een beetje een tricky methode omdat het eindresultaat wel mooi kan zijn maar wij onze twijfels hebben over het lange termijn resultaat.



Printen via transfer op beton

een andere oplossing is het coaten van het beton en het maken van een print op een zeer dunne folie en die folie in het beton te "slaan" en dan af te werken met een coating. Dit is een redelijk mooie oplossing die ook voor stoeptegels toegepast kan worden. Eventueel kan de coating voorzien worden van een anti slip laag waardoor je een optimaal product hebt om teksten, foto's en illustraties in de stoeptegel te verwerken.


[tn3 origin="album" ids="430" transitions="default"]



Video's en werkwijze grafisch beton

https://youtu.be/z2Ex0WcEc58

 

https://youtu.be/2ufwdlba2ZA

Betonnen informatiepaneel maken

Ben je op zoek naar een uniek communicatieobject dat tegen een stootje kan? Neem dan eens contact met ons op, om de mogelijkheden voor een informatiepaneel van beton te bespreken.

Reactie plaatsen