Alroderen

Alroderen is een manier van papier of ander drukwerk dik plastificeren. Wat je normaal dus met een plastificeer machine doet wordt nu met een hele grote plastificeer machine gedaan.

Hoe werkt Alroderen?



Bij alroderen zijn er twee mogelijkheden.
  • Je levert een papier aan bijvoorbeeld een zwart wit print die ingekleurd is, of gewoon een printje uit je eigen printer of van het printstation en deze wordt gealrodeerd.
  • Je levert een digitaal document en deze wordt geprint op speciaal papier en dan gealrodeerd

  • Alroderen kan tot een maximale maat van 2000x1000 mm

    Hou er rekening mee dat om je aangeleverde print altijd een stuk plastic moet blijven, het werkt net als bij plastificeren met een eigen lamineer machine. Het product blijft alleen waterdicht wanneer je rondom een goed geseald plastisch hebt.

    Gaten door de plaat zijn wel mogelijk maar alleen wanneer er geen papier op die plaatst zit.

    Afwerking van de toplaag


    Het oppervlakte van gealrodeerde producten kan verschillende structuren hebben in som ze even op:
    • Matlaminaat
    • Glanslaminaat
    • Lederstructuur
    • Granulaatstructuur
    • Linnenstructuur glans
    • Linnenstructuur mat

    Voor informatieborden en informatiepanelen zou ik voor een matte structuur kiezen aangezien je dan niet zo veel last van reflectie zou hebben.

    Voor en nadelen van Alroderen

    Er wordt wel eens gezegd dat door het Alrodeer-proces een product ontstaat die zout-, zuur-, olie- en weerbestendig is. Dat klinkt natuurlijk geweldig maar laten we dat eens tegen het licht houden.

    Aroderen Weerbestendig en Kleurecht?


    Weerbestendig Alroderen bestaat niet aangezien daar de suggestie gewekt wordt dat het proces in alle gevallen kleurecht is. En daar zit hem nou net het gevaar aangezien sommige platen door zoninvloed vergeeld en in sommige gevallen geheel zwart wordt. Er is geen echte logica in te vinden aangezien ook wel een in schaduw plaatsen het materiaal vergeeld en zwart wordt. In dit geval heb ik het dus nog alleen over het plastisch niet de print.

    Daarnaast kan is het niet zo dat een print die uit je eigen bureau printer komt kleurecht is. In veel gevallen verre van dat en moet je buiten eerder denken aan een kleurechtheid van 1 week tot maand.

    Er zijn tegenwoordig wel laserprinters te vinden die behoorlijk kleurecht zijn en je naar een kleurechtheid gaat van een jaar.

    Om het kleurechtheids probleem t omzeilen kun je ook een zwart wit print maken en die dan met kleurechte potloden inkleuren. Leuk maar wie heeft daar nog tijd en zin in. In beina alle gevallen kunnen we tegenwoordig ook zelf wel mooie kleuren afbeeldingen in een document plaatsen en er een redelijke PDF van maken.

    Het inkleuren is wat mij betreft niet echt een optie die slechts zelden toegepast gaat worden.

    Aroderen oliebestendig?


    Het olie bestendigheid is een goed argument, ook het verstevigen van je plaatje zodat ermee gespeeld kan worden is best wel een pre van alroderen.

    De zoutbestendigheid gata op wanneer je het niet dagelijks in het zout zet. Water met een beetje zout is geen probleem wanneer je dat op een gealrodeerde plaat hebt maar dagelijks in zout water is niet aan te bevelen.

    Alroderen Zuurbestendig?


    Ik heb het eerlijk gezegd nooit getest maar vraag me echt af of het zoutzuur bestendig is. Kan iemand daar iets zinnigs over zeggen hieronderdaan deze pagina?

    Wanneer Alroderen toepassen?

    Het dik Lamineren/Alroderen zou ik met name toepassen bij het maken van ringbanden of onderdelen van spellen, producten die je in een hoge oplage kunt laten drukken en daarna laten alroderen.

    Voor het maken van een vluchtplan, educatieve bordjes, of enkele spellen in een bezoekercentrum zou ik al snel uitwijken naar alternatieven als.

    PressArt-Directprint op? Dibond? Forex, (lees goedkoop en ook nog behoorlijk slijtvast)

    PressArt-Subliem of bij een zeer hoge slijtvastheid en vandaalbestendigheid naar PressArt-Plate-UV.

    Mocht je daar graag een vrijblijven advies over willen hebben vol dan even het formulier in op de pagina offerte aanvragen. Geef gewoon even aan wat je er mee wil doen en hoe je dingen aan kunt leveren en wij denken met je mee.

Reactie plaatsen