Wat is een Streepjescode en hoe werkt een Barcode?

Een Streepjes code is Eén Dimensionale Barcode. Dergelijke Streepjes Codes vind je op de artikelen in de winkel. De bekendste Barcode en de meest toegepaste streepjescode is een EAN-13. Het belangrijkste wat die code doet is snel een artikel invoeren in de kassa die door de software in de kassa gekoppeld is aan een verkoopprijs. Het voorkomt fouten en omdat de code wereldwijd is ingevoerd en erkent is maken alle producenten een Label waarin de streepjescode in verwerkt zit.

Een code wordt gescand met een Barcode Scanner waarvan er vele varianten in de markt te koop zijn.In de kassa zit hij in de balie verwerkt zodat het personeel de handen vrij heeft.

Een EAN-13 bestaat uit 13 getallen, de EAN-14 uit 14 en de EAN-8 uit (je raad het al uit 8 getallen. ) In Nederland gebruiken we eigenlijk bijna alleen de EAN-13 streepjescodes.

Hoe is een Streepjescode opgebouwd?

Een streepjes code is opgebouwd uit 4 soorten Groepen van getallen. Als voorbeeld neem ik even Bruine Kandij fijn (echt heel lekker in de koffie!).Hoe een streepjescode barcode is opgebouwd

De EAN-code van dit produkt  is 8710437007245. Hij bestaat uit 13 nummers en is dus een EAN-13.

Streepjescode Groep 1 (Het Land nummer)

De eerste groep cijfers van een streepjescode geeft het landnummer aan. Voorbeelden van landnummers zijn:
  • Streepjes code landnummer Kyrzichistan =470 Eerste letters EAN-code
  • Streepjes code landnummer Malta = 535 Eerste letters EAN-code
  • Streepjes code landnummer Polen = 590 Eerste letters EAN-code
  • Streepjes code landnummer Belgie = 54 Eerste letters EAN-code
  • Streepjes code landnummer Duitsland = 400 tm 440 Eerste letters EAN-code
  • Streepjes code landnummer Engeland UK = 50 Eerste letters EAN-code
  • Streepjes code landnummer Nederland = 87 Eerste letters EAN-code

Met de eerste codes weet de software dus uit welk land iets komt.

Hoe een barcode of een streepjescode is opgebouwd welk adres zit er achter de barcodeStreepjescode Groep 2 (Bedrijfsnummer)

De tweede groep geeft aan welke producent het is. Elke producent heeft zijn eigen 7 cijferig of 9 cijferig nummer. Een bedrijfsnummer bestaat dus uit het landnummer en zijn eigen unieke bedrijfsnummer binnen dat land.
Zo heeft:
Douwe Egberts volgens de EAN-13 code >  8711000
Bolletje volgens de EAN-13 > 8710482
Albert Heinvolgens de EAN-13>  8710400.

Zowel het landnummer als het bedrijfsnummer wordt uitgegeven door de Stichting GS1. Over de gehele wereld is er in elk land een vestiging van de GS1 op 6 landen na. Iedere producent met een EAN code is aangesloten bij de GS1.
Afhankelijk van de omzet van een dergelijke organisatie wordt een bijdrage gevraagd voor de stichting GS1.

Welk bedrijf zit er achter de streepjescode of EAN-Code?

Op de site http://gepir.gs1.nl/ kun je een EAN-8, EAN13, EAN-14 of UPV-12 code invoeren en zien welk bedrijf er achter de code zit.

Streepjescode Groep 3 (Item nummer of artikel nummer)

Groep 3 geven het item weer dus dat is al het ware het artikel nummer.

Streepjescode Groep 4 (Controle nummer )

Groep 4 is een controle groep. Dit is met name bedoeld om eventuele typefouten aan het licht te brengen. Wanneer de code op het artikel bijvoorbeeld gekreukt is en de kassajuffrouw de code handmatig in moet typen typt ze als laatste het controle getal in. Het controle getal is door de streepjes code software gegenereerd met behulp van een modulus 10 formule. Het gaat een beetje te ver om uit te leggen hoe dat werkt maar je moet je voorstellen dat het laatste getal ontstaat doordat er op de voorgaande getallen een formule los gelaten wordt. Het antwoordt uit die formule is het controle getal. Als de kassa juffrouw dus tijdens het typen een typefout maakt komt dat direct aan het licht omdat het antwoord van modulus 10 formule niet overeenkomt met het controle getal.
Je kunt dit vergelijken met het laatste cijfer va een bankrekening het is bedoeld om vergissingen uit te sluiten.

In de winkel is elk product herkenbaar aan een unieke streepjescode. In de software van de winkel is de code door de winkelier gekoppeld aan een prijs. Die prijs zie je op je kassabon terug en zo is het ook voor de winkelier heel makkelijk om prijzen te veranderen zonder dat hij alle artikelen moet voorzien van een nieuw prijs etiket. Ten opzichte van vroeger dus een enorme besparing.
De streepjescode is een simpele manier om nummers op te schrijven. De Barcode Scanner aan de kassa kan streepjes codes sneller lezen dan de kassa juffrouw ze kan intypen en het is dus een enorme tijdswinst aan de kassa. Daarnaast worden er ook minder snel fouten gemaakt.
Omdat een artikel nog wel eens gekreukt aankomt bij de kassa staat het totale cijfer wel onder de streepjes code. Zo kan de kassajuffrouw de cijfers nog wel invoeren.

Andere soorten streepjes codes

Meestal hebben Streepjes Codes alleen cijfers maar je kunt ze net zo goed gebruiken voor andere tekens zoals je kunt zien aan de tekst http://WILDvanNatuur.nl die we omgezet hebben naar een streepjes code.

Een QR-Code of Twee Dimensionale code kan nog meer

Zoals je kunt zien zijn er nogal wat streepjes nodig om een tekst om te zetten. Dat is dan ook de belangrijkste reden dat de uitvinder van de QR-Code, Denso Wave, om een andere soort barcode te ontwikkelen en zo ontstond de QR-Code of Twee Dimensionale Barcode.
Reactie plaatsen