QR-code Verschillen. Hoe kan het dat er verschillen zijn tussen QR-codes terwijl ze toch dezelfde inhoud hebben of naar dezelfde site linken.

Waarom Verschillen QR-Codes? Een Eenvoudige Uitleg

QR-codes zijn overal om ons heen: op productverpakkingen, in tijdschriften, op visitekaartjes en zelfs op informatieborden. Maar waarom zien ze er soms anders uit, terwijl ze dezelfde informatie bevatten of naar dezelfde website linken? Laten we dit mysterie ontrafelen!

Wat is een QR-code?

Eerst even terug naar de basis. Een QR-code (Quick Response-code) is een tweedimensionale streepjescode die informatie bevat. In tegenstelling tot traditionele streepjescodes kan een QR-code veel meer gegevens bevatten, zoals een website-URL, contactgegevens, tekst of zelfs een Bitcoin-betaling1.

Hoe Werkt een QR-code?

Een QR-code bestaat uit een patroon van zwarte en witte vierkantjes. Een scanner (meestal een telefoon) herkent dit patroon en vertaalt het naar bruikbare informatie. Laten we eens kijken naar de bouwstenen van een QR-code:

Versie en Indeling

Elke QR-code heeft een versie. In de code zelf zit die versie versleuteld waardoor de scanner weet welke versie hij moet gebruiken om het te ontcijferen.
De indeling bevat informatie over foutcorrectie en het “maskerpatroon”. Dit zorgt ervoor dat de scanner niet in de war raakt tijdens het scannen.

Daadwerkelijke Data

De zwarte vierkantjes bevatten de daadwerkelijke informatie. Dit kunnen links, contactgegevens, agenda-afspraken of andere mogelijkheden zijn.

Noodzakelijke Markers

Positie: Grote markers op de hoeken helpen de scanner de juiste richting te bepalen, zelfs als je de code ondersteboven scant. Handig!
Uitlijning: Deze kleine markers zorgen ervoor dat de scanner de QR-code kan ontcijferen.
Timing: Tussen de positie-markers bevinden zich timing-blokken die de positie van elke cel in de QR-code aangeven.

3. Waarom Verschillen QR-Codes?

Nu begrijpen we hoe QR-codes werken, en hoe ze ingedeeld zijn en al die verschillende versies maar waarom verschillen ze? Hier zijn enkele redenen:

Inhoud: QR-codes kunnen variëren in inhoud. De ene code kan een website openen, terwijl de andere een vCard downloadt.
Formaat: Soms worden QR-codes verkort met services zoals TinyURL. Dit maakt ze eenvoudiger te scannen, maar de verkorte link moet nog steeds correct werken.
Ontwerp: Bedrijven voegen vaak hun logo of kleuren toe aan QR-codes, wat resulteert in visuele verschillen. Maar je kunt ook een pictogram toevoegen in het midden van de QR-code waarmee je in een oogopslag weergeeft dat deze QR-Code naar een YouTube, Linkedin of Instagram account gaat. Handig en communicatief.
Niveau van foutcorrectie: eenQR-code kan ook beschadigd raken toch wil je dan dat hij nog werkt. In een QR-code kan je een mate van foutcorrectie inschakelen waardoor hij onder de zwaarste omstandigheden toch nog de juiste informatie geeft. Dat geeft natuurlijk verandering in het patroon van de code zelf.

4. Conclusie

QR-codes zijn veelzijdig en handig, maar hun uiterlijk kan variëren. Nu begrijp je waarom! Dus scan die code en ontdek de verborgen wereld achter die vierkante blokjes.

Voorbeelden van QR-code Verschillen

Onderstaande QR-codes zien er allemaal anders uit en toch linken ze allemaal naar http:/www.PressArt.nl  Waarom verschillen in qr-codes ontstaan


Reactie plaatsen