Praktische Tips voor maken van een succesvolle Informatiepanelen en Wandelroute bordjes zoals de Klompenpaden

In deze tekst zullen we ingaan op het ontwikkelen van een succesvol wandelconcept, geïnspireerd door de klompenpaden. Deze populaire wandelroutes in Nederland zijn geliefd bij zowel locals als toeristen vanwege hun unieke combinatie van natuur, cultuur en geschiedenis.

Het succes van de klompenpaden is te danken aan de overkoepelende naam, een heldere formule de duidelijke informatiepanelen en wandelroute bordjes die langs de route geplaatst zijn n de vrijwilligers uit d buurt die het geheel dragen. Deze borden voorzien wandelaars van relevante informatie over de omgeving, bezienswaardigheden en de route zelf en geven telkens de huisstijl elementen weer. 

Door te leren van het succes van de klompenpaden en het wandelconcept, kunnen ook andere wandelroutes en -gebieden profiteren van een verbeterde ervaring voor wandelaars. Met praktische tips en richtlijnen kunnen ook jij informatieve en aantrekkelijke informatiepanelen en wandelroute bordjes creëren. 

Of je nu een lokale wandelroute beheert of een nieuw wandelconcept wilt ontwikkelen, het is belangrijk om te investeren in goede informatievoorziening voor wandelaars. Daarnaast is het wijs om dat te doen met zeer duurzame en milieuvriendelijke materialen die na gebruik geen reststoffen achter laten en het milieu verontreinigen . Zo draag je bij aan een verrijkende wandelervaring en stimuleer je mensen om meer van de natuur en het landschap te genieten.

Het ideale formaat voor een oriëntatiepaneel

Het ideale formaat voor een oriëntatiepaneel is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed zichtbaar is voor wandelaars. Een standaard formaat van ongeveer 1200 mm breed x 800 mm hoog wordt vaak gebruikt voor Oriëntatiepanelen. 

Dit biedt voldoende ruimte voor een:

  • kaart, 
  • titel, 
  • introductie, 
  • kern van het verhaal, 
  • een leuk weetje, 
  • legenda en praktische informatie, 
  • samen met twee of drie kleine foto's die passen bij het onderwerp.
  • wat logo's en de aftiteling 

Om ervoor te zorgen dat de tekst en afbeeldingen goed leesbaar zijn, zelfs vanaf een afstand, is een x-hoogte van 4 mm voor de platte tekst ideaal. De tekst moet bij een lessenaars bord goed leesbaar zijn op 1000 mm. Het kan ook handig zijn om een deel van het bord op schaal uit te printen en op de grond te leggen om te controleren of de tekst nog steeds goed leesbaar is. Voor borden die veel bezoekers trekken, kan een groter formaat nodig zijn om ervoor te zorgen dat iedereen het bord gemakkelijk kan lezen. In dat geval is een staand bord vaak beter dan een lessenaars bord (onder een hoek). Het gebruik van zoekwoorden zoals "oriëntatie borden" kan helpen bij het vinden van inspiratie en ideeën voor het ontwerpen van een effectief oriëntatiepaneel.

Informatiepaneel Wandelroute

Conclusie:

  • Het ideale formaat voor een oriëntatiepaneel is ongeveer 1200 mm breed x 800 mm hoog.
  • Als het een lessenaar is heeft het bord ronde hoekjes
  • Het beeld mag niet ingekaderd worden door storende lijsten maar moet aflopend kunnen. 
  • Een x-hoogte van 4 mm voor de platte tekst zorgt ervoor dat de tekst goed leesbaar is, zelfs vanaf een afstand.
  • Voor borden die veel bezoekers trekken, kan een groter formaat nodig zijn om ervoor te zorgen dat iedereen het bord gemakkelijk kan lezen. Je kunt dan ook een staand model overwegen. Kijk dan even naar ons Raaf model die hebben we ook in grotere formaten.

Hoeveel woorden en balans op je informatiepaneel

Het aantal woorden dat je kwijt kunt op een informatiepaneel hangt af van verschillende factoren, zoals de puntgrootte en het lettertype dat wordt gebruikt. 

Zo bevat een introductietekst van het Derde Erfpad 191 woorden, met een puntgrootte van ongeveer 30 pnt ( 7 mm x-hoogte ). De praktische informatie bevat 251 woorden en heeft een puntgrootte van 20 pnt ( x-hoogte 4 mm) , terwijl het stukje over agrarische natuur ook 251 woorden bevat en in 23 pnt ( x-hoogte 5mm ) is geschreven.

x-hoogte?

De x-hoogte is de hoogte van de kleine letter 'x' in bijvoorbeeld het woord 'textuur' bij een bepaald lettertype en puntgrootte. Het is een goede indicator voor hoe groot de tekst daadwerkelijk zal zijn en hoe makkelijk het te lezen is. 

Goede balans tussen tekst en beeld

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen tekst en afbeeldingen, aantrekkelijke vormgeving en kleuren te gebruiken en rekening te houden met de leesvolgorde van de bezoeker. Vermijd te veel negatieve informatie op het bord en zorg ervoor dat de informatie uitnodigt tot het volgen van de wandelroute. Bedenk ook dat het contrast tussen tekst en achtergrondkleur voldoende moet zijn voor een goede leesbaarheid. Maak dus gebruik van duidelijke en aantrekkelijke vormgeving om je informatiepaneel succesvol te maken.

Positieve informatie

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan praktische informatie op een oriëntatiepaneel, maar niet aan negatieve informatie zoals verboden en honden aan de lijn. Dit kan mensen ontmoedigen om de wandelroute te volgen en zelfs leiden tot beschadiging van het bord. Dergelijke informatie kan beter op een apart openstellingsbord worden geplaatst.

Vormgeving en kleuren informatiepaneel

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de vormgeving en kleuren van het informatiepaneel. Zorg voor een goede balans tussen tekst en afbeeldingen en houd rekening met de leesvolgorde van de bezoeker. Begin met de titel, gevolgd door de kaart en legenda, bijschriften en weetjes, en eindig met de platte teksten. Een bezoeker wordt afgeleid, de kinderen zijn al vertrokken de hond loopt al door het bos en het bord moet nog gelezen worden. Echt veel tijd is er niet. Bedenk wat echt noodzakelijk is om te vertellen het is geen folder, geen website. Het voorbeeld van het derde erf pad heeft echt teveel tekst. Ik zou eerder gaan naar totaal maximaal 400 woorden.


 Kun je uit de voeten met een kaart, praktische informatie/legenda en wat mooie beelden en korte bijschriften en een leuk weetje doe dat dan. Natuurmonumenten houdt een tekst beeld verhouding aan van 80-20 dus 80% beeld 20 % tekst. 

Informatiepaneel Wandelroute

Conclusie:

  • Zorg voor een goede balans tussen tekst en afbeeldingen.
  • Gebruik aantrekkelijke vormgeving en kleuren.
  • Vermijd te veel negatieve informatie. Plaats die op een openstellingsbord 
  • Zorg voor een uitnodigende tekst die de bezoeker aanspoort de wandelroute te volgen.

Hoe ziet het ideale wandelroute bordje er uit?

Het ideale wandelroute bordje moet allereerst voorzien zijn van een duidelijk en leesbaar lettertype, zodat de informatie gemakkelijk te lezen is voor wandelaars van alle leeftijden. Daarnaast is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van contrastrijke kleuren voor goede zichtbaarheid, vooral in verschillende weersomstandigheden. Pictogrammen zijn ook essentieel voor de herkenbaarheid van de route, zodat wandelaars snel kunnen zien welke route zij moeten volgen. 


Verder moet het bordje informatie bevatten over de afstand van de route, de moeilijkheidsgraad en eventuele bezienswaardigheden langs de route. Het is handig als ook wordt aangegeven of het om een rondwandeling of een lijnwandeling gaat, zodat wandelaars van tevoren weten wat ze kunnen verwachten. Een unieke en toepasselijke naam voor de route kan helpen om de route meer bekendheid te geven en wandelaars aan te spreken.


Duurzaamheid is ook een belangrijk aspect bij het ontwerpen van wandelroute bordjes. Het materiaal moet water- en UV-bestendig zijn, zodat de bordjes lang meegaan en goed leesbaar blijven. Het gebruik van PressArt-Plate-UV materiaal wordt aanbevolen vanwege de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Het is echt het beste materiaal voor wandelroute bordjes. Tot slot is het handig als het pictogram van de route ook op het Oriëntatiepaneel of het route informatiepaneel te zien is, zodat wandelaars in één oogopslag kunnen zien welk beeldmerk ze moeten volgen.

Informatiepaneel Wandelroute

Conclusie:

  • Het ideale wandelroute bordje moet voorzien zijn van een duidelijk en leesbaar lettertype, contrastrijke kleuren en herkenbare pictogrammen
  • Het bordje moet informatie bevatten over de afstand, moeilijkheidsgraad, bezienswaardigheden en type wandeling.
  • Een unieke en passende naam voor de route kan helpen bij de bekendheid en aantrekkelijkheid.
  • Duurzaamheid is belangrijk, dus het materiaal moet water- en UV-bestendig zijn, zoals PressArt-Plate-UV materiaal.
  • Het pictogram van de route moet ook op het Oriëntatiepaneel of route informatiepaneel te zien zijn voor snelle herkenning.

De praktijk en de te gebruiken materialen voor informatiepanelen

We kunnen een lang verhaal kort maken maar deze video zegt genoeg. Het bord in het midden is een van de eerste klompenpaden borden die we ooit gemaakt hebben. Het staat er nog steeds, Dit bord is van 2010! en gemaakt van PressArt-Plate-UV wat ons betreft het beste informatiebord voor wandelroute borden. Het is ook nog eens gemaakt van houtvezel ( uit duurzaam beheerde bossen PEFC ) en oud karton.


De borden er naast zijn gemaakt van stickers en zijn al een keer vervangen. Zie de krassen, het vuil aan de randen de bobbels op de stickers. Helemaal de routebordjes moet je maken van PressArt-Plate-UV aangezien die nog langer goed moeten blijven. Ik kan je nog meer mooie verhalen vertellen over het materiaal maar je kunt het beste zelf even een sample aanvragen dan stuur ik je eer een toe en kun je zelf zien hoe krasvast en slagvast het is. Ook zit er geen glasvezels dat gaat immers nooit meer uit het milieu. 


Vraag een sample aan van het beste materiaal voor informatiepanelen en weet dat we ook alle andere materialen kennen en kunnen leveren maar vanaf nu weet je welke het langste mee gaat. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Het Utrechts landschap en vele andere organisaties zijn je al voor gegaan.

 

Ik wens je geluk, succes, harmonie met je familie en dat alles in een zeer goede gezondheid en als je vragen hebt neem dan gerust contact op ik help je graag verder.